[Minirecenze] | Glen Cook - Černá legie


Název: Černá legie
Autor: Glen Cook
Série: Černá legie #1
Originál: Tor Fantasy, 1984
Česko: Brokilon, 2000
Formát: 312 stran, paperback
Překlad: Alexandra Dědicová
Obálka: Jan Patrik Krásný
Tagy: Epická FantasyDark Fantasy

Temná fantasy, kde nenajdete ani jednoho kladného hrdinu... Černá legie - jednotka tvořená nájemnými zabijáky, muži bez minulosti a bez budoucnosti, pro které je armádní jednotka jedinou rodinou - se nechá najmout do služeb neznámého pána, neb koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Netrvá však dlouho a hrdinové zjistí, že se dali pravděpodobně do služeb zla... Úchvatná temná fantasy, vyprávěná stylem špičkového spisovatele detektivek americké drsné školy Raymonda Chandlera.

Černočerná: Každý autor má svůj vlastní styl. A Glen Cook není rozhodně žádná vyjímka! Pokud přemýšlíte, že byste si i možná rádi něco přečetli, sáhněte po Černé legii. A černota vás pohltí…

Dojem: Zprvu vám čtení této knihy bude činit potíže. Zmatené a příliš rychlé popisování příběhu působilo dosti chaoticky. Jako by ani Glen Cook nevěděl, o čem že to vlastně píše. Vyvalí se na nás obrovské množství jmen, kterými se musíme prokousat. Asi po kapitolce začínám chápat, "vo co asi tak go" a splývám postupně s dějem. Jména jako Felčar, Jednooký, Skřet, Nemluva, Havran a další se objevují čím dál tím častěji a už to konečně běží. Já osobně jsem u toho neseděl se zatajeným dechem a nesnažil se honem honem přečíst, co se staně. Ale drželo mě to a některé okamžiky se daly vychutnat v plné parádě - jako například magické i slovní šarvátky Skřeta a Jednookého.

Opět však přišly ty zmatené chvíle, kdy se na vás vyvalí aspoň 10 míst v jedné větě a vy najednou nevíte, proč to autor vůbec psal. Tuto otázku jsem si párkrát položil.
Konečná bitva byla úplně jiné kafé. Ta narozdíl od ostatního byla napsaná svižně (ne že by knížka nebyla napsané svižně - ne, to byla! ale konec mi připadal o něco svižnější :-)) a s napětím jsem očekával její konec.

Můj závěr:
+ pořádná temná fantasy
+ žádní dobráci :-)
+ kniha se čte svižně
- chaotické situace

Každý autor má svůj vlastní styl a musíme počítat s tím, že se obšas budeme muset prokousat i těma složitějšími pasážemi.


> K DOHLEDÁNÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Brokilon (obálka)

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »