[Minirecenze] | Jim C. Hines - Goblin hrdina


Název: Goblin hrdina
Autor: Jim C. Hines
Série: Goblin Jig #2
Originál: DAW Books, 2007
Česko: Fantom Print, 2008
Formát: 251 stran, paperback
Překlad: Kateřina Niklová
Obálka: Jan Patrik Krásný
Tagy: FantasyHumor

Legenda ho nazývá Jigem Drakobijcem a on nevidí důvod, proč uvádět věci na pravou míru. Přežívá koneckonců hlavně díky zdravému rozumu - kterého není mezi gobliny nikdy dost. Přestože ho zajali dobrodruzi a proti jeho vůli ho odtáhli na pošetilé dobrodružství, přežil střet s Nekromancerem i s drakem. Pokud jeho lid trvá na tom, že je hrdina, nebude přece protestovat. Problém ale je, že když vás jednou označí za hrdinu, všichni očekávají, že budete provádět hrdinské kousky i nadále. A přitom jediné, co Jig od života chce, je v klidu uctívat svého zapomenutého boha, hrát si s ochočeným ohňovým pavoukem a léčit goblinská zranění. * Ale Kralka, současná goblinská náčelnice, je přesvědčena, že Jig ohrožuje její postavení a moc. A proto když jeden ze zlobrů požádá Jiga Drakobijce o pomoc v boji proti neznámému nepříteli, který vraždí a zotročuje zlobří lid, trvá Kralka na tom, aby Jig žádosti vyhověl. Jigovi tedy nezbývá než se vydat na zlobří území, a to v nevítaném doprovodu velkého a mimořádně tupého goblina a seschlé goblinské stařenky, která se sotva belhá. A ještě je mu v patách goblinka, jež je přesvědčena, že jejím osudem je stát se skutečnou Hrdinkou. * Být zavražděn magickým nepřítelem, který dokáže vyděsit zlobra, přece nemůže být horší než padnout za oběť takzvaným "přátelům".

Hrdina nebo zbabělec?: S goblinem Jigem se už známe. Proto upustíme od nějakého toho seznamování a s chutí se pusťme do příběhu.

Dojem: Vše je v pohodě - Jig si spokojeně žije svůj život jako náčelník goblinů. Naopak nespokojený je se svou profesí ranhojiče díky Tymalosouvi Podzimní hvězdě a jeho léčivým schopnostem. Děj se začíná rozbíhat od chvíle, kdy do pelechu goblinů přijde zlobr - velvyslanec své rasy - a požádá od goblinů pomoc. Od goblinů… :-) Příběh může začít.
Postupně se setkáme s novými tvářemi, kolem kterých se bude děj i nějakou chvíli "motat". Grell, Braf a Rekla - to jsou nejčastěji používaná jména zaznící v knížce.

Vtipné momenty tady také zazní, ale je jich méně než v prvním díle. Místo toho vtip vystřídá akce. A že té akce není málo. Všechna se točí okolo invaze skřítků (podotýkám těch zlých).
Díky svému štěstí a mnohdy i rozumu, kteří ostatní goblinové jaksi někde ztratili, Jig zůstane živým a osobně porazí skřítčí královnu a tak i všechny ostatní skřítky. Prostě závěr jak má být.

Můj závěr:
+ vtip
+ akce
+ nápad: invaze skřítků
+ nové tváře
- konec je trochu typický, i když zvláštní

Jig kráčí vstříc novému dobrodružství, jste ochotní jít s ním?


> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Fantom Print (obálka)

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »