[Minirecenze] | Jim C. Hines - Goblinova válka


Název: Goblinova válka
Autor: Jim C. Hines
Série: Goblin Jig #3
Originál: DAW Books, 2008
Česko: Fantom Print, 2009
Formát: 237 stran, paperback
Překlad: Kateřina Niklová
Obálka: Jan Patrik Krásný
Tagy: FantasyHumor

Pokud si myslíte, že je těžké být hobgoblinem nebo člověkem, zkuste žít chvíli jako goblin. Vlastně si představte, že jste ten nejmenší skrček mezi gobliny, jediný uctívač boha, který byl z dobrého důvodu zapomenut, a tím, na koho všichni ukáží prstem při prvním známce potíží. Zkuste si představit, že jste Jig Drakobijce a uvidíme, jak se vám to bude líbit… * Navzdory všem předpokladům, Jig stále žije. Přežil tažení proti drakovi a nekromantovi, invazi skřítků, během níž zlobři a trollové padali jako mouchy, a také tu nejstrašlivější možnou katastrofu: zvolení goblinským náčelníkem. Není si však jist, co ještě zvládne. A tak to přirozeně brzy zjistí. Ve světě na povrchu zuří válka, a když do goblinského pelechu vtrhnou lidští válečníci pátrající po Holi stvoření, Jig ví, že ho čeká další velmi smolný den…

Tentokráte složitější: V dalším pokračování Jigových nesnází, které ho doprovázejí už od narození, je toho už víc, nad čím bychom mohli dumat. Zkusme se u některých zastavit…

Dojem: Celkový obsah této knížky je od předchozích více složitější, více akčnější a temperamentnější. Kniha je rozdělena na dvě dějové linie, z nichž první je podstatně kratší. Postupem času do sebe začnou zapadat, avšak také postupem času jsem se dokázal v této dějové linii zorientovat. Ze začátku mi připadala dost chaotická a kloudně jsem nemohl pochopit, o co v ní pořádně jde. První dějová linie je o Tymalousovi Stínohvězdě a druhá je o Jigových trápeních.

Objeví se zde nová tvář - Trok. Další jeden z mnoha tupých goblinů, kteří byli odvlečeni spolu s Jigem ze svého pelechu. Docela mne zklamalo, že jsou potlačování tací, jako jsou Grell nebo Braf. Místo toho je v popředí příběhu Trok a Relka. (Ne)mile nás překvapí také Darnak.
Tento díl mi připadá lepší, než-li minulý. Proč? Více vtipu, více akce, více nástrah a překvapení. Jen kdyby nebylo té zmatenosti v první dějové linii. Myslím si však, že je rozhodně napsán lépe! A co je hlavní, závěr je nečekaný! Divil jsem se, jak to nakonec dopadlo.

Můj závěr:
+ více vtipu
+ více akce
+ nečekaný závěr
+ celá kniha je více živější
- chaotická dějová linie s Tymalousem
- Grell a Braf jen v pozadí, ale chápu, že se hrdinové musí měnit :-)

Objevte Tymalousovu minulost, prožijte s Jigem drakobijcem ještě větší dobrodružství než to minulé!


> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Fantom Print (obálka)

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »