[Recenze] | Svetlana Chmakova - Noční škola 1 - Knihy čaromějek


Svetlana Chmakova - Noční škola 1 - Knihy čaromějek


Alex je mladá čaromějka, ale do žádné Noční školy chodit nechce, a tak se roky učí sama doma. Dlouhou dobu bylo všechno v pořádku. Avšak postupem času se jí v nejnevhodnějších momentech zmocňuje zvláštní tajemná síla a ona si nepamatuje nic z toho, co dělala. A nitky se sbíhají k Noční škole.

Příběh Knihy čaromějek začíná dosti tajemně. Čtenář se dozvídá, že ve škole existují lidé zvaní denní a noční dozorčí, kteří hlídají hladký průběh dění věcí za jejich směny. Odbyla šestá hodina, do školy skrz portál přichází noční ředitelka, ale noční dozorce není nikde vidět, aby převzal směnu. A tak nastává čas, aby se na scéně objevily hlavní představitelky této mangy.
V prvé řadě si, prosím, neplést čarodějku s čaromějkou. A co znamená být vůbec čaromějkou? Kdo si myslel, že to je druh čarodějky, má pravdu a připisuji mu zlatého bludišťáka. Charakteristické rysy pro čaromějku jsou silné kouzelné schopnosti známé jako astrální. Zejména ty odlišují čaromějky od čarodějek. A co znamená, když se čaromějka pohybuje v astrální sféře? Nebe a andělíčci? Kdepak! Démoni. A především také Astrálové, kteří se nacházejí v blízkosti svých majitelů.
Hlavními hrdinkami Noční školy jsou sestry Sarah - nová noční dozorčí - a Alex, která místo toho, aby chodila jako správná čaromějka do Noční školy, studuje doma jako samouk.
Z jejich domu se čtenář přesouvá kamsi do města, kde má pár žáků z Noční školy pod vedením učitele Daemona domluvené vycházky. A co mohou žáci Noční školy dělat jiného, než lovit temné síly, aby se naučili svému budoucímu řemeslu? Rozhodně se dobře uplatní jako lovci všelijakých temných monster.
Všechny dějové linky se postupem času začínají proplétat, až se nakonec střetnou a vytvoří jednu hlavní linii, jež pokračuje dál. Spojené příběhy sice nedávají čtenáři v danou chvíli moc smysl, ba ani neví, jak se propletly, ale časem se rozhodně dozví všechno potřebné.
V knize lze sledovat napětí, které čtenáře udrží v pozornosti až do konce a přislibuje pokračování alespoň stejně napínavé, jako je první díl. Nechybí zde ani humor a pro mangu tak typické vykreslování postaviček v těchto vtipných situacích.
Svetlana Chmakova nešla v kresbě do žádného extrému a ani neexperimentovala. Vsadila na jistotu, která se jí rozhodně vyplatila. Manga zaujme širší okruh čtenářů, které pobaví mnohdy groteskní obličeje, díky nimž mají chuť se pořádně zasmát (ať už je to doma, v parku nebo v městské hromadné dopravě).

Noční škola 1 - Knihy čaromějek je rozhodně poutavá a čtivá manga, která si zaslouží další pokračování. I když je dnešní doba zcela přehlcena tématem upírů, čtenář si rozhodně najde chvíli a obětuje ji četbě této mangy. Noční škola není ani nejlepší, ani nejhorší, ničím se zvlášť neliší a nevybočuje z řady, ale také neomrzí. Možná se v dalších dílech dočkáme i nějakého toho překvapení, po kterém většina ze čtenářů tolik lační.

Název: Noční škola: Knihy Čaromějek 1
Autor: Svetlana Chmakova
Série: Noční škola #1
Originál: Yen Press, 2009
Česko: Zoner Press, 2011
Formát: 196 stran, paperback
Překlad: Jan Horgoš
Obálka: Svetlana Chmakova

> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Zoner Press (obálka)
> NAPSÁNO PRO WEB: Fantasya
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze pro web Fantasya děkuji nakladatelství Zoner Press.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »