[Recenze] | Frank Rehfeld - Prokletí trpaslíků


Frank Rehfeld - Prokletí trpaslíků


Těšíte se z přítomnosti malých, podsaditých vousatých mužíků? Máte rádi svět, kde rozhodují především zbraně, jež jsou bezpochyby nejlepší jistotou, jak zabít nepřítele? Pokud ano, čeká na vás Elan-Dhor - město plné trpaslíků, na které zrovna v tuto chvíli číhá opravdu veliké nebezpečí.

Prokletí trpaslíků bude především zajímat čtenáře již dříve vydané tetralogie Trpaslíci od Markuse Heitze, ať už z čisté zvědavosti, jak "pokračování" obstojí či kvůli důkladnému porovnání s touto slavnou sérií. Upřímně řečeno, knih o malých válečnících je u nás pomálu, a tak se i další zarputilí fanoušci fantasy s vášní vrhnou po Franku Rehfeldovi a jeho knize.
Do popředí vystupují tři hlavní postavy, Barlok - vůdce trpasličích válečníků, Warlon - jeho pravá ruka a kamarád do (ne)pohody, a nakonec Tharlia - velekněžka bohyně Li'thily. Postupně se sice na světlo prokoušou i další hrdinové, ale i přesto v knize nevystupuje postav tolik, aby se v tom čtenář ztratil, nebo musel příliš často listovat seznamem jmen.

Čtenář sleduje výpravu v čele s Barlokem a jeho přítelem Warlonem, která objeví velkou zlatou žílu, o níž jim vyslanec goblinů (s nimiž trpaslíci drží velmi křehký mír) pravdivě vypověděl. Výpravu však přepadne neznámý a především trpasličím očím skrytý tvor, jenž postupně zabíjí jednoho trpaslíka za druhým. Jedinými přeživšími zůstávají Barlok s Warlonem, kteří dorazí zpět do svého města - Elan-Dhoru.
A tak začíná příběh malých bojovníků o osudu podzemního města Elan-Dhor. Příběh, který se ze začátku jeví jako dosti klidný, ne-li chvílemi nudný nebo určitým způsobem nevyplněný. Čtenářům se dostává obsáhlé lekce, která pojednává o trpasličích spiknutích a intrikách. Ukazuje tak, že i trpaslíci nejsou vesměs "čistí", stejně jako lidé. Velmi podobně, jako v naší realitě, probíhá u trpaslíků řetězec kontaktů a šeptand, který nakonec vede i ke svrhnutí trpasličího krále Buriana.
Druhá polovina knihy se již relativně rozvine, i když i to není zdaleka ono. Příběh se nám definitivně rozdělí na dvě dějové linie, kde lze sledovat obrat v pozornosti, kterou věnujeme hlavním postavám. Warlon dostává velkou příležitost se ukázat, oproti tomu Barlok, ač dosud v popředí, ustupuje do lehce stinného kouta.

V první dějové linii čtenář zůstává ve městě Elan-Dhor a připravuje se spolu s Barlokem a nynější královnou Tharliou na očekávanou bitvu mezi trpaslíky a nemilosrdnými zabijáky, vypuštěnými nešťastnou náhodou při objevení zlaté žíly. V té druhé stoupá Warlon s kněžkou Ailin a novým hrdinou Lokinem na zemský povrch, kde má vyhledat pomoc elfů.
Prokletí trpaslíků se v lecjakých ohledech od Trpaslíků z pera Markuse Heitze velmi liší. S jistotou se dá říci, že není jednodušší poznávací - a hlavně společný - prvek, než právě výskyt trpaslíků. Asi největším rozdílem je popisování fungujícího politického systému trpaslíků, odtud směřují ony politické machinace.
Autor má s největší pravděpodobností našlápnuto na sepsání dobré série, přičemž lze doufat, že první díl byl jen rozjezdový. Těžko odhadnout, jak by čtenáři strpěli půl knihy druhého dílu, popisující další politické intriky. Konec byl utnut také dosti nešťastně (i když z pohledu autora určitě napínavě). Ale kdo ví, třeba nás pokračování Trpaslíků od Frenka Rehfelda něčím překvapí.

Název: Prokletí trpaslíků
Autor: Frank Rehfeld
Série: Trpaslíci II #1
Originál: Blanvalet, 2009
Česko: Fantom Print, 2011
Formát: 288 stran, hardback
Překlad: Svatava Kretková
Obálka: Jan Patrik Krásný
Tagy: Fantasy


> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Fantom Print (obálka)
> NAPSÁNO PRO WEB: Fantasya
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze pro web Fantasya děkuji nakladatelství Fantom Print.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »