[Recenze] | Joseph Delaney - Lovec duchů 5: Omyl


Joseph Delaney - Lovec duchů 5: Omyl


Dočkali jsme se již pátého pokračování Lovce duchů, které nám opět o něco málo přibližuje další radosti a strasti Toma Warda. Nyní se mladý učedník musí postavit tomu největšímu zlu, jemuž dosud čelil. Jedinou otázkou zůstává, zda dokáže přežít.

Ďábel chodí po světě a Tom Ward se ocitá ve strašlivém nebezpečí. Nikdo totiž neví, kdy se zlo může zjevit a učedníka zabít. Je ovšem jasné, že Tomovi se něco takového vůbec nelíbí a značně protestuje. Snaží se svého mistra přesvědčit, aby ho nedržel ve svém domě jako vězně. John Gregory ho v tom případě musí podrobit další fázi výcviku a pošle chlapce ke svému bývalému učedníkovi - Billu Arkwrightovi, jenž je nyní lovcem duchů v severním Casteru se specializací na všechno zlo týkající se vody.
Bill Arkwright učí Toma drsným praktikám. Přes veškeré překážky, jež mu Bill klade, se mladý učedník nakonec dostane a se zatnutými zuby je překlene. Problémy nastávají ve chvíli, kdy Tom potkává Morwenu, čarodějnici, kterou vyslal sám Ďábel, aby ho zabila. Morwena, jak se později ukazuje, je sama Ďáblova dcera. Od té doby to s Billem Arkwrightem a jeho dočasným učněm jde od desíti k pěti.

Kniha Lovec duchů - Omyl je, jako všechny předchozí díly, napsána čtivě a poutavě. Čtenář se s každým dílem dostává o kus dál a vidí v Tomově učení jistý pokrok a i toto dílo není výjimkou. Prakticky není v knize žádné hluché místo, kde by se čtenář nudil, tedy alespoň takové místo, kde by mu to mohlo vadit. Velkým a zásadním plusem je přísun nových informací. Tentokrát se čtenář dostává na sever do města Caster, kde se dozví něco o vodních čarodějnicích, selkiích či skeltech. Kniha po celou dobu udržuje ustálené napětí, které se mění jen s množstvím akce. Není primárně určena pro žádné strašpytlíky, ale není zase tak děsivá, aby to mladí čtenáři nezkusili.
Je jenom škoda, že tento díl není tak poutavý jako ten předchozí. Joseph Delaney si čtvrtým dílem - Bitvou - nasadil laťku docela vysoko a mnozí z nás jistě předpokládali, že přijde s podobně laděnou knihou. Leč, nestalo se tak a my, čtenáři, v to můžeme doufat u příštího dílu. Jinak prakticky nelze nic vytknout.

Shrnuto a podtrženo, páté pokračování Lovce duchů je stále velmi čtivé a poutavé čtení. I přes to, že mírně pokulhává za předešlým dílem, má v sobě ono kouzlo, které v sobě nese celá série. Neotřelé nápady jsou zde na denním pořádku a to je v dnešní době hlavním lákadlem všech knih, díky tomu se Omyl nikde neztratí a bezpochyby se najdou čtenáři, kteří tuto knihu zajisté doporučí svým známým. Můžeme se jen domnívat, s čím Joseph Delaney přijde příště, a pokud udrží alespoň stejnou úroveň (mnozí z nás by však rádi chtěli tu vyšší) jakou jsme vídali v jeho dílech doposud, má Lovec duchů šanci bez problémů obstát v porovnání s dnešní konkurencí.

Název: Omyl
Autor: Joseph Delaney
Série: Lovec duchů #5
Originál: Random House, 2008
Česko: Deus, 2011
Formát: 238 stran, hardback
Překlad: Lucie Paulová
Obálka: Martin Zhouf


> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Deus (obálka)
> NAPSÁNO PRO WEB: Fantasya
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze pro web Fantasya děkuji nakladatelství Deus.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »