[Recenze] | Frank Rehfeld - Vyhnanství trpaslíků


Vyhnanství trpaslíků funguje jako most ke třetímu dílu

Je tu pokračování Trpaslíků od Franka Rehfelda a s ním i naši hlavní hrdinové Walron a Barlok společně s Tharliou, Ailin, Lokinem a Malcorionem. Jak jejich dobrodružství pokračuje? A daří se jim? Jaké nové zápletky Vyhnanství trpaslíků přináší? Možná to vše není tak jednoduché, jak to vypadá.

Trpaslíci jsou nuceni žít na zemském povrchu, byli totiž vyhnáni temnými elfy z podzemí, ze svého města Elan-Dhor. Ale ani zde nenacházejí klidu, dostávají se do nepříjemného a hlavně vyostřujícího se sporu s lidmi z blízkého města Clairborn, jehož obyvatelé nevítají trpaslíky zrovna s nadšením. Trpasličí rod ničí skupováním velkého množství lidských zásob jejich ekonomiku a tak se není čemu divit, když ti proti tomu podniknou určité kroky. Tomu všemu musí královna Tharlia spolu s Barlokem čelit.
Mezitím se opět setkáváme i s Warlonem, kněžkou Ailin, zlodějem Lokinem a elfem Malcorionem. Ti jsou stále na cestě za elfy, aby je požádali o pomoc, ale v cestě jim brání několik překážek. Některé z nich zdolávají lépe, jiné hůře.

Vyhnanství trpaslíků začíná prakticky tam, kde Prokletí trpaslíků skončilo. Trpaslíci byli vyhnáni po ukrutné bitvě s temnými elfy na povrch a nyní zde musejí zůstat, dokud vyslaná skupinka, která se nachází téměř na začátku své cesty skrz Hraniční (nebo také Temný) les, nepřivede pomoc. Není tedy nutné žádné resumé, jde se rovnou k věci.
Děj se větví do tří linií, což je u takového přímočarého, nijak zvlášť se rozvíjejícího příběhu docela nezvyklé. Zprvu tu máme dějovou linku s trpasličí vesnicí, Clairbornem a jejich sporem, dále pak výpravu v čele s Warlonem. Po chvíli se k nim připojuje i třetí, která popisuje Barlokovu cestu spolu s dělníky a válečníky do Zarkhadulu, kdysi slavného a nyní ztraceného dolu. Jak jsme v předchozím díle měli příležitost si více přečíst o Warlonovi a jeho výpravě, nyní se všechny dějové linie rovnoměrné rozložily a dočkaly se tak spravedlivě čtenářovy pozornosti.

Frank Rehfeld má svůj jednoduchý, ba dokonce prostoduchý styl, který někomu může a nemusí vyhovovat. Přináší rozhodně výhodu v tom, že se čtenář v ději neztratí, postav je pomálu a každá z nich je navíc výrazná, oplývá svým vlastním charakterem. Dá se však říci, že Vyhnanství trpaslíků je i předvídatelné, nenachází se zde žádný větší zvrat, který by vším pořádně zamíchal.
Knihu musíme chápat jako jakýsi přechodový můstek mezi prvním a třetím dílem Rehfeldovy série Trpaslíci. Ten do tohoto dílu mohl nacpat něco víc, takto však vznikla z větší části jen jakási vata, která má vyplnit místo mezi slušně rozjetým Prokletím trpaslíků a Krví trpaslíků. Čtenář bude tedy poněkud zklamán, pokud čekal knihu s gradujícím tempem a závěrem slibující ještě více "masakróznější" pokračování.
Takhle máme leda tak ten závěr, ale zbytek se někam ztratil. Trpaslíci měli ambice stát se slušnou alternativou stejnojmenné série od Markuse Heitze, ale zatím se jeví jen jako velmi mírný odvar. A určitě si toto označení nezaslouží, Frank Rehfeld má totiž spoustu možností, jak se sérií naložit, a to takovým způsobem, aby čtenáře nažhavil a dokázal jim, že tu není od toho, aby se schovával jen v Heitzově stínu.

Název: Vyhnanství trpaslíků
Autor: Frank Rehfeld
Série: Trpaslíci II #2
Originál: Blanvalet, 2002
Česko: Fantom Print, 2012
Formát: 304 stran, hardback
Překlad: Svatava Kretková
Obálka: Jan Patrik Krásný
Tagy: Fantasy


> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Fantom Print (obálka)
> NAPSÁNO PRO WEB: Fantasya
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze pro web Fantasya děkuji nakladatelství Fantom Print.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »