[Recenze] | Tite Kubo - Bleach 1: The Death and the Strawberry


Bleach 1 - Příběh o smrti, jahodě a mrtvých lidech

Manga Bleach patří mezi jedny z nejúspěšnějších. Zejména díky chytlavé kombinaci vtipu a akce, která vás zkrátka dostane. Ičigo Kurosaki je zvláštní tím, že vidí duchy. A jako by to nebylo málo, některé z nich bude muset začít zabíjet.

Najde se nejspíše jen málo lidí, kteří neznají Bleach. Ať už v podobě celosvětově známého anime nebo mangy, kterou nám nyní Crew přináší i v české verzi. A je to právě tato manga, jež dala vzniknout tak slavnému stejnojmennému a­nime.
Ičigo Kurosaki je vcelku obyčejný kluk a středoškolský student. Má dvě sestry a bláznivého otce, s nímž udržuje velmi zvláštní vztah. To vše by bylo v pořádku, až na jednu věc - Ičigo vidí duchy.

Bleach hned od začátku kombinuje navzájem několik prvků: akčnost, vtip, brutalitu, emoce a určité napětí. A daří se mu to opravdu dobře. Tato směsice vytváří to, čemu my, čtenáři, můžeme říkat kvalitní manga, v níž na první pohled nejvíce dominuje vtip, byť se jedná spíše o absurdní vtip. Zářným příkladem může být třeba již zmiňovaný začátek knihy, kdy se čtenář hned bez nějakého zastírání dozví, že Ičigo vidí duchy nebo když se Ičigo dostane do potyčky se svým otcem, který se chová jako malé dítě. Tyto věci vyznívají vtipně svým zvláštním způsobem, typickým pro mangu.
Dalšími hodně výraznými prvky jsou akčnost a surovost. V prvním díle je čtenář svědkem hned tří soubojů. Jsou sice krátké, ale zato intenzivní a hodně krvavé. Při prvním se Ičigo dozvídá o takzvaných sběračích duší, kteří jsou tu od toho, aby udržovali pořádek v našem světě dvěma způsoby. Jedním z nich je odesílat obyčejné duše (takzvaná pluska) skrz obřad odeslání duše do Soul society. Druhý je odstraňování zlých duchů (neboli hollow). A to přesně dělá Rukia Kučiki, která je onou sběratelkou duší.

Něco se však pokazí a Rukiina moc sběratele duší se octne v rukou Ičiga. Ten je tak nucen plnit úkol místo ní a je vržen mezi hodné ale i zlé duchy. Je tedy třeba ho proškolit, jak správně odstranit hollow, aniž by se nechal zabít a je zasvěcen do tajů tohoto povolání.
První díl s docela poetickým názvem The Death and the Strawberry je velmi čtivý a zkrátka nenechá nikoho chladným do té doby, než jej přečte a odloží do poličky. Jedná se o kultovní mangu, která právem okupuje jednu z vrchních příček, co se týče čtenářské úspěšnosti.
Lze tedy předpokládat, že i těm čtenářům, kteří s Bleachem neměli do této doby ještě co do činění, se bude manga líbit a zamilují si ji. Jen pošetilci by se nelíbil středoškolák, který čistě náhodou dostal schopnost zabíjet démony a i přes jistou počáteční nevoli se do toho s určitým zapálením pouští.

Příslibem ještě větší porce všeho, s čím jsme měli tu čest se dosud setkat, je samotný konec mangy, kde se objevuje na scéně další postava - Chad, Ičigův kamarád. A je jasné, že s jeho schopnostmi, se to všechno hodně rychle rozjede na plné obrátky.
Jedinou výtku (kromě klišovitosti některých emotivních scén) lze směřovat snad jen k českému překladu, se kterým budeme například místo Ichigem obeznámeni s Ičigem, či místo s Rukiou Kuchiki s Rukiou Kučiki. Tato transkripce jmen může kdejakému čtenáři, znalému Bleach v anglické verzi (zejména v té papírové) trochu lámat srdce.

Název: The Death and the Strawberry
Autor: Tite Kubo
Série: Bleach #1
Originál: Shueisha, 2002
Česko: Crew, 2012
Formát: 192 stran, paperback
Překlad: Anna Křivánková
Obálka: Tite Kubo


> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Crew (obálka)
> NAPSÁNO PRO WEB: Fantasya
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze pro web Fantasya děkuji nakladatelství Crew.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »