[Recenze] | David Gaider - Rozštěpení


Rozštěpení. David Gaider přichází s třetím pokračováním série Dragon Age


Čeští čtenáři se již konečně dočkali třetí knihy ze světa Dragon Age, který mnozí znají jako světoznámou počítačovou hru od vývojářské společnosti BioWare, jež má na kontě takové hity jako třeba Baldur's Gate, Neverwinter Nights či Mass Effect. Co všechno s sebou přináší nové Rozštěpení?

Rozštěpení je v pořadí třetí knihou série Dragon Age, napsanou Davidem Gaiderem, který svět obohatil i předešlými dvěma díly. Série tedy zůstává po celou dobu v rukou jednoho spisovatele, a čtenáři si nemusí zvykat na jiný styl psaní či úplně jiné pojetí příběhu v tomto světě.
V Bílé věži, tvrzi mágů, se prochází neviditelný vrah a zabíjí jejich obyvatele. Mágové se nemohou nikde cítit v bezpečí, hrozba číhá kdekoli. Nijak tomu nepomáhá ani to, že jsou čarodějové v Bílé věži prakticky uvězněni pod dohledem templářů, kteří odmítají ustoupit ze svých zásad. Oním neviditelným vrahem je duch jménem Cole. Mezitím se ve věži pořádá slavnost, jíž se účastní i nejvyšší představitelka církve. Na ní je spáchán neúspěšný atentát jedním z mágů, který se mimo jiné znal s Rhysem. Na tohoto mága tak padá podezření z podílu na pokusu o vraždu, nikdo mu však nevinu nevěří. Aby své jméno očistil, musí neochotně vyrazit se svou matkou Wynne a templářským doprovodem v podobě dívky Evangeline do pustin na západě, kde odhalí velké tajemství.

Rozštěpení poskytuje možnost podívat se na svět Dragon Age v jiném světle, z perspektivy mágů z Bílé věže. Kniha je čtivá, ačkoli se z větší části jedná spíše o poklidné vyprávění. Přesto kapitoly ubíhají celkem rychle a rozhodně nelze tvrdit, že příběh není zajímavý. Jen to docela skřípe…
Rozštěpení nelze vyzdvihnout moc vysoko. Je tady zápletka, která se v tomto případě točí okolo Colea a jeho vraždy. Od té se odvíjí chování ostatních postav. Rhysova matka Wynne se rozhodne svého syna zachránit, Evangeline je musí chránit a Lord Hledač, vrchní dozorce nad mágy, se nedokáže smířit se skutečností, že by Rhys nemusel být člověkem, který zabíjel. Jedná se o příběh o jedné velké zápletce, který je místy velmi klišovitý, předvídatelný a pro čtenáře nezajímavý. Žádné odbočky či větší zvrat, jenž by Rozštěpení oživil a napnul mu vítr do plachet, se nekonají. Autor si možná nechtěl s knihou dělat přílišné starosti a čtenáři se tak dočkali takového mišmaše.
Oproti předchozím dvěma dílům je nové Dragon Age docela velká změna - a to spíše k horšímu -, protože román nenabízí ani žádný větší boj (snad kromě akce v pustinách), na něž byli čtenáři dříve zvyklí. Absence těchto akčních sekvencí je největším mínusem knihy a useknuté pařáty, vyhřezlá střeva a kupy mrtvých okolo tomu chybí. Základ je velmi ucházející, ale zdá se, že David Gaider, jakožto vrchní kuchař, tentokrát zapomněl přimíchat velmi důležité ingredience.

Název: Rozštěpení
Autor: David Gaider
Série: Dragon Age #3
Originál: Tor Books, 2011
Česko: Fantom Print, 2012
Formát: 368 stran, paperback
Překlad: Jakub Mařík
Obálka: Electronic Arts
Tagy: Fantasy, Games


> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Fantom Print (obálka)
> NAPSÁNO PRO WEB: Fantasya
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze pro web Fantasya děkuji nakladatelství Fantom Print.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »