[Recenze] | J.K. Rowlingová - Prázdné místo


Lidé Pagfordu svádí urputný boj o prázdné místo


A je to tu, nový román od slavné spisovatelky J. K. Rowlingové se dostává i na pulty českých knihkupectví, potažmo do rukou čtenářů. Kupodivu se na český překlad nečekalo dlouho, jak je tomu zvykem, čtenáři však byli netrpěliví už před vydáním samotného originálu. Prázdné místo sebou přináší mnohé, v první řadě je očekávání něčeho novějšího a odlišnějšího od slavného kouzelnického mladíka. Jak si však tento titul vede?

Bylo, nebylo jedno městečko jménem Pagford, jehož obyvatelé se tvářili šťastně, zdravě a všeobecně spokojeně. Nic však není tím, co se na první pohled zdá, máme jedinečnou příležitost do hloubky prozkoumat atmosféru, která vládne tomuto malému anglickému městu.
Barry Fairbrother, radní Pagfordu, zve svojí ženu na večeři, ale těsně před podnikem, kam ji pozval, umírá. To rozpoutává jeden obrovský řetězec reakcí, který se postupem času změní na velký kolotoč, který neúprosně zrychluje a nelze z něj vyskočit. Místo radního Pagfordu je tedy prázdné a rozpoutává se o něj bitva.

Oprostit se od legendy

Čtenář si musí v první řadě uvědomit jednu a to hodně důležitou věc - neporovnávat s Harry Potterem. Opravdu, Prázdnému místu to jen uškodí. A v této maličkosti možná bude mnohdy zakopaný pes, čtenáři si zkrátka nebudou moci odpustit nějaké to srovnání na úkor Prázdného místa, i když se jedná o zcela jinou sortu literatury. Porovnávat Harryho Pottera s Prázdným místem je tedy největší hloupost, které se může čtenář dopustit.
Určité podobnosti by se tu však daly najít. A to zejména v motivech "Harry Potter vs. Dursleyovi" a "svět dospělých vs. svět dětí". Můžeme si také snadno všimnout obliby Rowlingové v outsiderech a popisu jejich kritických situací. Zde však veškerá viditelná podoba končí, přesunujeme se na zcela novou kapitolu autorčiny spisovatelské dráhy.

(Zkažený) Pagford vás vítá!

I když se to ze začátku nezdá, Prázdné místo je komplexní dílo, pojednávající o mnoha novodobých a závažných tématech, jakými jsou například drogy, sociální problémy, hrozba sociálních sítí a internetu obecně, chování k přistěhovalcům, a dalších. Jednotlivá témata jsou pak rozděleně probírána z různých úhlů pohledu v dějových liniích, kterých není zrovna málo.
Nejvíce pozornosti se těší rodina Weedenových, které se bezprostředně týká problematika drogové závislosti. Nelze však říct, že by některá z dějových linií vystupovala nad ostatní, to ne. Je však samozřejmě možné, že si některou z nich čtenář oblíbí více.

Letem světem drobnohledem

Když se na Prázdné místo podíváme ještě stále detailněji, můžeme vypozorovat některé drobné nuance, jež se v díle objevují. Máme tu kupříkladu popsanou hrozbu sociálních sítí a internetu. K tomuto problému se Rowlingová staví skrz Prázdné místo vyloženě negativně, vyzdvihuje pouze extrémní situaci.
Autorka má knihu rozvrženou opravdu báječně, někdo by se však mohl domnívat, že místy je scénář pevně daný a nalajnovaný takovým způsobem, že jakýkoliv zásah (respektive změna situaci) by celou scénu zbortila a nedržela by pohromadě. Lze tedy jen spekulovat, zda by se opravdu velkolepé finále knihy stalo tak, jako ho autorka popsala.

Konec jako čirá extáze

Rowlingová však celkově vůbec nezklamala. Svěží, krásně vystavěný příběh, si užije lecjaký čtenář, který dokáže skousnout drogy, násilí, sex a sprostotu. Autorka svým typickým stylem popisuje každou scénu tak barvitě a realisticky, že je až možné, že v(e smyšleném) Pagfordu nějaký čas žila a pozorovala tamní obyvatele a jejich chování. Svým umem dokáže navnadit tu správnou atmosféru, která knize propůjčuje život. Psychologie postav je dokonale zpracovaná a promyšlená.
A kdo očekává nějaké epické zakončení, dočká se. Poslední desítky stran působí stejně jako finální scéna z filmu Requiem za sen (pozn. recenzenta - orig. Requiem For a Dream, 2000) - ponuré, depresivní, melancholické, správná komorní atmosféra.


Malé chybky, ale je to tam!

Začátek knihy je místy chaotický, čtenář se musí s postavami nějakou chvíli seznamovat a zaškatulkovat si je a tak mu nebude zrovna dvakrát milé, když si nebude moct vzpomenout, o kom to zrovna kdo mluví. Je to však malé zlo, které je nutno vystát.
I přes malé chyby je Prázdné místo úctyhodné dílo, které si zaslouží pozornost a je mu právem věnovaná mediální kampaň. Držím autorce palce, aby se dokázala alespoň částečně oprostit od legendy jménem Harry Potter a psala i nadále takovýto druh literatury, protože ten jí očividně není cizí a čtenáře jím rozhodně nezklame!



Videorecenze



Název: Prázdné místo
Autor: J.K. Rowlingová
Originál: Little, Brown and Company, 2012
Česko: Plus, 2013
Formát: 544 stran, hardback
Překlad: Hana Zahradníková
Obálka: Joel Holland


> ZDROJ(E): iDnes (obálka) | DeviantART (obrázky)
> NAPSÁNO PRO WEB: Prázdné místo
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Plus.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »