[Recenze] | Tite Kubo - Bleach 3: Memories in the Rain


Oko za oko, zub za zub. Tak zní hlavní motto komiksu Bleach 3

A je tu v pořadí třetí díl nesoucí opět poetický název - Memories in the Rain, Vzpomínky v dešti. Co všechno by se mohlo myslet těmi vzpomínkami a jakým způsobem zemřela Ičigova matka, se sice nedozvíte, ale to je právě o důvod víc, si i další díl přečíst, a to nejlépe jedním dechem.

Již uplynulo šestnáct let od doby, kdy zemřela Ičigova matka. Každý rok jde jeho rodina uctít památku této ženy na hřbitov, kde je pohřbena. Tento rok však není jako ty ostatní, protože z poklidného výletu na hřbitov se pro některé členy rodiny stává noční můra. A jedním z nich je i Ičigo Kurosaki. Chlapec, který si myslí, že to on zavinil smrt své mámy.
Během návštěvy hřbitova se však něco stane. Něco, co nikdo dosud netušil. Objevuje se hollow, o jehož příchodu dorazilo oznámení pozdě, a tak nemá Rukia s Ičigem dostatek času nějakým způsobem zareagovat. A nyní, v ohrožení hollow, vyplouvají na povrch šestnáct let staré vzpomínky v plné míře a vše se v průběhu nelítostného boje začíná pěkně vybarvovat.

Se třetím dílem začíná Bleach nabývat konkrétních rozměrů, u kterých v budoucnu nejspíše zůstane. A to zejména v podobě dlouhotrvajících, krvavých, srdcervoucích a tím pádem emocionálně vyčerpávajících soubojů. Čtenáři se dočakjí boje na víc než polovinu knihy, a to je manga série teprve na začátku s nějakým podřadným hollow, který zabíjí na vlastní pěst. Tite Kubo také odhaluje další stránku Ičigovy osobnosti - a tou je zranitelnost, hlavně co se týče své rodiny. S tím souvisí to, že působí i celý tento díl svým způsobem jiný, protože vše je kresleno z jiného úhlu pohledu, než jaký autor používal u dvou předchozích dílů.
Bleach 3 proto obsahuje hromadu smutku, ponurosti, citových pohnutek a emocionálních výkyvů. Místo obvyklých vtipů, které jsou jinak snad na každé druhé stránce - a vyskytují se i zde, ale ne v tak hojné míře -, se prožívá Ičigův nynější stav, během něhož se musí chlapec vzepřít a podstoupit souboj s hollow.

Člověk nemůže rozhodně čekat, že každý díl se bude zabývat Ičigovým školním životem či jeho vtipnými chvílemi s rodinou, přičemž si sem tam zabije nějakého toho hollow. Spíše by to mělo být naopak. Největší část bude v sérii zastoupena všemožnými souboji, jak je tomu již v tomto díle, a okrajově se dotkne chlapcových radostí, strastí a obtíží. Memories in the Rain tedy připravují a hlavně navnazují (jelikož toto nepochybně a zdaleka nebylo to nejlepší Ičigovo vystoupení v roli sběrače duší) na další díly, ve kterých budou čtenáři svědky dalších takovýchto soubojů.
Co by se dalo tomuto dílu vytknout, je rozhodně přespřílišné tlačení na pilu ze strany autora. Nad hrdinskostí, která nezná při souboji na hřbitově snad žádných hranic, se lze místy opravdu pousmát. Nad takovou mírou klišé, jež obsahuje v dnešní době téměř každý hollywoodský mainstreamový film… Přesto je však třetí díl z této série jiný a zajímavý a byla by věčná škoda si ho jen díky pár přepáleným místům nepřečíst.

Název: Memories in the Rain
Autor: Tite Kubo
Série: Bleach #3
Originál: Shueisha, 2002
Česko: Crew, 2012
Formát: 192 stran, paperback
Překlad: Anna Křivánková
Obálka: Tite Kubo


> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Crew (obálka)
> NAPSÁNO PRO WEB: Fantasya
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze pro web Fantasya děkuji nakladatelství Crew.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »