[Recenze] | Juan Díaz Canales & Junajo Guarnido - Blacksad


Komiksový Blacksad řeší se svým revolverem a cigaretou nelehké případy

Čtyři příběhy jako zrozené z padesátých let minulého století, nacházející se v jednom svazku a věnující se různým tématům - závislosti na drogách, rasovým sporům, chuti pomsty, válečným zločinům… To vše Juan Díaz Canales představuje a Juanjo Guarnido vykresluje v jednotlivých albech, které popisují Blacksadovy případy.

Všichni fanoušci Blacksada slaví. Nakladatelství Crew vydalo dosud všechny zveřejněné příběhy (i ty krátké a téměř neznámé) černého pantera v jednom svazku. První tři alba "Kdesi uprostřed stínů", "Národ ledu", Rudá duše" mohou znát čeští čtenáři dobře, ale nyní se seznámí i s čtvrtým albem "Peklo, mlčení" a dalšími dvěma bonusy navíc.
Příběh nazvaný Kdesi uprostřed stínů začíná smrtí bývalé Blacksadovy klientky a milenky. Černý panter se i přes upozornění svého šéfa vydá po stopách a na vlastní pěst začne vyšetřovat chladnokrevnou vraždu. V cestě za spravedlností mu mimo jiné stojí nájemný zabiják nebo poskokové hlavy samotného zločinu. V dalším příběhu - Národ ledu - má Blacksad na starost případ rasové nenávisti a Ku-klux-klanu s vraždou v pozadí. Panter se i přes své vzezření dokáže s pomocí svého nového (i když zpočátku nechtěného) přítele lišáka se jménem Tejden prokousat k řešení. Rudá duše je svým způsobem vyprávění o předsudcích, o tom, jak je možné zmanipulovat lidskou mysl a využít její myšlení ve svůj prospěch. Blacksad se zde setkává s pozůstatky druhé světové války a nástupem komunismu. A Peklo, mlčení pojednává o jedech, závislosti na drogách a o lásce k hudbě. Pojednává i o lidské pomíjivosti, která je nezbytná, ne-li přímo nutná k tomu, abychom zůstávali lidmi.

Když se spojí Canalesovy scénáře a Guarnidovy kresby, vznikne něco naprosto úžasného. Alegorický komiks Blacksad působí velmi silně na city skrze každý příběh, se kterým se čtenář setkává. Každé zvíře zde představuje určitou postavu, jejíž vlastnosti se odvíjí od charakteristických rysů onoho tvora. Blacksad se svým vzhledem černého pantera je sice netrpělivý, ale za to průbojný, silný a mnohdy lstivý. Jeho pomocník Tejden se chová… Prostě jako liška podšitá.
Vše pak podtrhují živé barvy, hra se stíny, dynamická barevná kresba, tak reálná, že má čtenář pocit, že zvířata ožívají. Postavy i okolní prostředí vytvořil kreslíř do nejmenších detailů, a čtenář se tak může pokochat nádhernou podívanou políčko po políčku. Kresba dává příběhu tvary a poté zpodobňuje celou atmosféru poloviny dvacátého století. Blacksad je podán velice sugestivně a i čtenář ho tak i prožívá.
Komiks se nese ve stylu noir, ve kterém nesmí chybět zádumčivý hrdina, jenž se často zhostí role vypravěče, ponurá atmosféra, detektivní zápletka a pořádná akce v podobě přestřelek či pouličních bitek. Blacksad vše splňuje na výbornou a k tomu čtenáři přidává pěknou dávku emocí navrch. U mnoha komiksů má čtenář pocit, že buď kresba převažuje nad příběhem, nebo vítězí příběh na úkor kresby. V případě Blacksada je jisté, že oba aspekty si nic nedluží a tvůrci odvedli tu nejlepší práci, jakou mohli.

Název: Blacksad
Autor: Juan Díaz Canales & Juanjo Guarnido
Originál: Dargaud, 2000 - 2010
Česko: Crew, 2012
Formát: 224 stran, paperback / hardback
Překlad: Richard Podaný
Obálka: Juanjo Guarnido
Tagy: Comics, Crime, Noir

> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Crew (obálka)
> NAPSÁNO PRO WEB: Fantasya
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze pro web Fantasya děkuji nakladatelství Crew.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »