[Recenze] | Robin Hobb - Magická loď


Magická loď od Robin Hobb je místy pohádkový příběh pro starší čtenáře

Robin Hobb, známá především díky sérii Farseer, přichází s trilogií Živé lodě a jejím úvodním dílem Magická loď. Seznámí čtenáře se světem, kde se lodě stávají živými, mají svou vlastní mysl a dělí se o své myšlenky se svými kapitány a potažmo majiteli.

Město Bingtown je známé pro svůj obchodní ruch a jako sídlo mnoha kupeckých rodin, včetně klanu Vestritových. Althea Vestritová, právoplatná dědička lodi Vivacie, která se co chvíli chystá na obživnutí, se dostává do otevřené konfrontace s Kylem - manželem Altheiny sestry - coby dočasným kapitánem Vivacie. Althein otec totiž pomalu, ale jistě umírá. Nezbývá mu tedy čas na nic jiného než na poslední čin - smrt na palubě své drahocenné lodi. Althee je však znenadání upřeno právo na její právoplatné dědictví a Vivacie se tak stává majetkem Kylea.
Dívka je tedy nucena se svým společníkem opustit palubu lodi a nemíchat se do záležitostí, jež má nyní na starosti krutý Kyle. Ten navíc k sobě povolává svého syna, aby zanechal kněžského učení Sa a vstoupil do jeho služeb jako obyčejný námořník na kupecké lodi. Ne že by se to potomkovi líbilo.

A mezitím se pirát Kennit snaží vymyslet plán, jak do svých spárů živou loď, s níž by jako pirát měl téměř neomezenou moc. Se svou pravou rukou Gankisem ujednají dohodu. Za každý pokus o chycení jakékoli živé lodi může Gankis podniknout přepadení otrokářské lodi a vysvobodit její posádku. Hon může začít…
Magická loď není autorčinou prvotinou, což je na textu patrně znát. Příběh není ani příliš nabitý a ani zbytečně protáhlý. I když se rozvíjí pomalu a zejména ze začátku postrádá jakoukoli akci, která by vedla k jeho oživení, není v žádném případě nudný. Robin Hobb se prakticky trefila do úměrného středu.
Vůbec celý příběh se nikam nežene, a to zvláště díky několika dějovým liniím, které autorka pravidelně střídá, čímž se do povědomí rovnocenně dostávají všichni hrdinové Magické lodi. K akci se čtenář dostane až s druhou polovinou knihy, kde se linky protkávají, a příběh dostává spád. Díky svému začátku může kniha společně s autorčiným stylem psaní místy působit jako nějaký pohádkový příběh určený pro starší čtenáře. Mnohdy má totiž čtenář dojem, že čte snové pasáže plné emocí a citů.

Robin Hobb staví především na postavách. Popisuje jejich psychologii, vývoj a prožívání různých situací. Hraje si se samotnými čtenáři, protože u některých postav není vůbec jasné, co je jejich přímým záměrem, proč se chovají tak, jak se chovají, a zda jsou opravdu takové, jak si je čtenáři představují.
Nápad obživlých lodí není vůbec k zahození a dá se na něm hodně zapracovat a vymyslet tak další zápletky a kombinace, kterými by spisovatelka čtenáře potěšila. Magická loď bezpochyby představuje čtivý a poutavý úvodní díl série Živé lodě, která se s dalším pokračováním promění ve velkou jízdu a upoutá lecjakého čtenáře, i toho, jenž pohádky moc nemusí.
Jediným negativem může snad pro některé být již zmíněný pomalý rozjezd. Rozdíl mezi první a druhou půlí svazku se zdá nesrovnatelný, jako kdyby autorka měla od nějaké chvíle akutní potřebu vytvořit tlak a vnést do děje napětí, které zpočátku úplně chybí. Magické lodi se tedy dostává správné gradace až s koncem, na jehož vrcholu se Hobb tento díl rozhodla ukončit - a to ve zcela správném momentu. Čtenáře tak nechala hezky napnutého a očekávajícího další porci akce, nebezpečného obchodování s drahým zbožím, emocí, pirátské krvežíznivosti a velkolepého vyprávění příběhu o dívce, která je odhodlaná znovu vydobýt svoji Vivacii.

Název: Magická loď
Autor: Robin Hobb
Série: Živé lodě #1
Originál: Voyager Books, 1998
Česko: Fantom print, 2012
Formát: 560 stran, hardback
Překlad: Jan Kozák
Obálka: Jan Patrik Krásný
Tagy: Fantasy


> K NALEZENÍ: Fantasya
> ZDROJ(E): Fantom print (obálka)
> NAPSÁNO PRO WEB: Fantasya
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze pro web Fantasya děkuji nakladatelství Fantom print.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »