[Recenze] | Pavel Gotthard - Léky smutných


S léky smutných za Království!


Kniha, věnovaná všem čtenářům fantasy, RPG hráčům a příznivcům larpu. Co víc si přát? Věta, která jasně naznačuje své zaměření a napovídá, že se čtenář dočká příběhu od jednoho člověka, jenž má sám zkušenosti s larpem i rolovými hrami. Fanoušek fanouškům, a je to pecka.

David, který studuje v Brně a vydělává si na nájem prací v novinách, je se svým životem docela spokojen. Má práci, má kde bydlet, a má i přítelkyni Pavlu. Pavla je vcelku hezká, ale nejlepší je, že toho má dost s Davidem společného. Například zálibu v Neila Gaimana a jeho obrazotvornost.
Jenže Davidovi začíná vrtat hlavou, kam Pavla tak často z jejich bytu odchází a kam se vždy poděje, co dělá, když je pryč? Má někoho jiného? David na ní doráží a snaží se cokoliv vyzvědět, jenže jeho přítelkyně mlčí jako hrob a pouze s omluvou dodává, že to nemůže říct.
David je tak jeden večer nucen plížit se ve stínech a sledovat Pavlu, kam má namířeno. Její cesta vede nakonec do staré budovy hotelu, kde se - jak mladík zjišťuje - pravidelně setkává s dalšími třemi lidmi, včetně jeho kolegy z redakce Romanem.
Student žurnalistiky je ochoten jít do čehokoliv, v čem jedou, s nimi. A partička lidiček sice neochotně, ale po zvážení přeci jen, svolí. Davidovi se tak otevírá nový svět. Království ho potřebuje, vítá nového Pána, který bude bojovat v jedné velké bitvě.

Jak prosté, milý… Davide
Pavel Gotthard vytvořil již od začátku poutavý a čtivý příběh, který dokáže čtenáře přitáhnout a nepustit. V tomhle tkví totiž velká část autorova kouzla, lidé se do knihy začtou, ale už neodtrhnou. Jistou úlohu v tom hraje i celková krátkost díla, které disponuje nějakými dvěma sty stránkami. Gotthard tedy zbytečně nerozepisuje věci, u nichž by to bylo zbytečně, nesnaží se vytvářet vedlejší dějové linky, nadbytečnost tu tedy nikdo nenajde.
Nadějný český spisovatel příběh navíc koncipoval tak, že ho můžou v klidu přečíst i lidé fantasy světů neznalých. Pro ty se budou Léky smutných jevit z první poloviny jako román ze života, z té druhé jako "pouhý" pohádkový příběh. Gotthard tak zabíjí dvě mouchy jednou ranou, protože pro fantasy závisláky to bude pohlazení pro duši a v mnoha místech se s autorem dost ztotožní, lajkové budou číst napínavý příběh.
Kniha je napětím celá nasycená, až do poslední kapitoly nikdo ze čtenářů, kromě samotného autora, neví, jak příběh vlastně skončí a co za překvapení a odhalení je čeká. A přitom je příběh jednoduchý, žádná složitá zápletka zde není, pouze jeden životní příběh spojený s fantastičnem.

Skrytý podtext?
Je možno se také zamyslet nad tím, zda příběh v sobě nenese poselství, protože závěr je jako vystřižený z kdejakého hollywoodského filmu. Gotthard v Lécích smutných rozebírá závislost, hledání sebe sama v těžkých obdobích, přátelství, touhu po lásce a vztahy celkově.
Námětů je na tak krátký příběh docela dost a je s podivem, jak to spisovateli krásně do knihy vsedlo a jak mu to vychází. V Lécích smutných můžeme spatřovat skrytou hrozbu ve stylu "čeho je moc, toho je příliš", ale každý z nás si toto varování může vyložit po svém.
Máme snad poznat hranici, kdy obyčejné fanouškovství a záliba přechází ve fanatismus nebo psychickou poruchu, která by se měla léčit? Nebo nemáme zbytečně snít a vytvářet si náš vlastní svět? Nebo něco úplně jiného?
Knize se nedá vytknout skoro nic. Nad čím se však dalo uvažovat, bylo o mírné prodloužení příběhu, pár desítek stránek navíc by ničemu neuškodily. Druhá polovina knihy, onen blížící se závěr, může být pro někoho mírně uspěchaný, až překotný.
Léky smutných však jako celek působí vyváženě a většina čtenářů nebude mít žádný problém knihu zhltnout za jediný večer.

Název: Léky smutných
Autor: Pavel Gotthard
Česko: Host, 2013
Formát: 200 stran, hardback
Obálka: Andrej Nechaj
Tagy: FantasyDrama

> ZDROJ(E): Host (obálka)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Host.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »