[Recenze] | Jiří Sequens - Hříšní lidé města brněnského


Hříšní lidé města brněnského jsou stejně hříšní jako ti v Praze

Jiří Sequens, režisér filmů a televizního seriálu, kde hlavní roli hraje slavný rada Vacátko, se rozhodl sepsat i osudy hříšníků v Brně, podle nichž v roce 1998 režíroval televizní seriál Hříšní lidé města brněnského. Čtenáři se do rukou dostává stejnojmenná kniha o čtyřech stech stránkách se šesti příběhy v novém vydání.

Šest příběhů. Šest rozdílných osudů. Šest lidí, potažmo hříšníků. Jiří Sequens čtenářovi přibližuje Brno, tak jak ho mladší generace vůbec nezná. Město pražské je pro některé už velice známé, brněnské prostředí tedy přinese krásné osvěžení. Místo Vacátka tu máme pana radu Melichara a jeho tři pomocníky - detektivové Vojta, Havlíček a doktor Šimek. Tito hlavní protagonisté se představí v šesti malých příbězích z obyčejného brněnského života.
V prvním z nich (Sólokapr) jde o případ jedné ženy podvodnice, ve druhém (Pekelný stroj) zase o nespokojeném synkovy bohatého muže. V dalším (Hluboká propast) pak o dvou společnících, využívající Lužánky jako místo k praktikování vyděračství. Tyto tři příběhy spadají pod část Hříšní lidé města brněnského. Ve druhé části knihy - Panoptikum města brněnského - se nacházejí opět tři příběhy. První z nich (Stradivárky) se točí okolo pověstných houslí, druhý (Kostkovaná vesta) popisuje mord založený na přátelství. A poslední (Dvě dámy v černém) vypráví o pašeráctví, ve kterém se točí hromada peněz.

Klidné čtení

Hříšní lidé města brněnského jsou čtivou a nepochybně také historickou knihou, mapující dvacátá a třicátá léta minulého století. Příběhy jsou založeny na pravdě, nejčastěji ze zpráv z dobových novin, v určité míře je použita imaginace autora, bez kterého by neměly texty šťávu. Prvním pozitivem knihy je její čerstvost. Jedná se opravdu o příjemný odstup od pražské kriminálky a o možnost nahlédnout do zákulisí dalšího hříšného města.
Lehkost, s jakou Jiří Sequens píše, značí, že se v tomto oboru vyzná. Nebo si přinejmenším vyhledal dostatek podkladů, které si nastudoval a na jejich základě sepsal šest poutavých kriminálních příběhů. Z celé knihy jde přímo cítit nostalgie, která zanechá ve čtenáři alespoň náznak stopy. Brněnští čtenáři budou mít určitě nutkání Hříšné lidi města brněnského přečíst, a neprohloupí. Naskytne se jim pohled na Brno v době po první světové válce, kde je na každém rohu hospoda, z jejichž útrob jde slyšet rytmus jazzu nebo tanga.
Není tedy divu, že se to tu jen hemží všelijakými podvodníčky, překupníky nebo rváči, z nichž každý může spáchat nějaký zločin. Pocit, jako by se čtenář přemístil v čase, navíc umocňuje brněnský hantec, jenž sice autor moc často nepoužívá, ale na jeho absenci si nikdo stěžovat nemůže.

Příjemná oddychovka

I když se zdá čtyři sta stránek hodně, šest příběhů je dokázalo bez problémů pojmout. Když se na ně podívá člověk individuálně, zjistí, že jsou ve skutečnosti vcelku krátké. To má za následek pocit, že se toho na pár desítkách stran odvíjí docela dost, následuje rychlý závěr a konec. Je to jediná velká chyba celé knihy, která může uškodit čtenářskému zážitku.
Hříšní lidé města brněnského jsou však jasnou volbou pro velký okruh lidí, kteří nemají chuť číst něco hlubokomyslného. Jedná se o knihu přímo stvořenou pro nějakou odpolední siestu, kdy nemusí čtenář nad ničím přemýšlet, jen se nechat unést prohlídkou starého Brna.

Název: Hříšní lidé města brněnského
Autor: Jiří Sequens
Česko: Moba, 2013
Formát: 416 stran, hardback
Obálka: -
Tagy: Crime, History


> K NALEZENÍ: Databáze knih
> ZDROJ(E): Moba (obálka)
> NAPSÁNO PRO WEB: Databáze knih
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Moba.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »