[Recenze] | Artur Mors - Ve stínu soumraku



Soumrak zvaný rozporuplný

Soumrak přichází a s ním to nejhorší zlo. To začínají pociťovat všichni a také mladík jménem Athynius Merus. Zemí se šíří chaos a tento mladík pro některé představuje skutečnou spásu. Je ale reálné, aby Athyn odvrátil jistou zkázu?

Nebudu zde rozepisovat dějovou linii, protože - abych se přiznal - byla pro mě v mnohých místech tak chaotická a zmatená, že se obávám, že bych ji ani svými vlastními slovy nedokázal interpretovat. Každopádně aspoň můžu popsat, že kniha oplývá docela klasickou zápletkou - zprvu neznámé zlo začne s invazí, drtí, co se dá. Mladíkova rodná vesnice je zničena, rodina zabita.
Pospíchá varovat další vesnici, která je též napadena. Při útoku však Athyn nalezne své skryté schopnosti. Poté se učí své schopnosti ovládat a během studia se seznámí se svými budoucími přáteli (i když někdo z nich bude více než jen přítel). Mezitím se nepřátelé paktují a formují, aby zahájili útočnou vlnu.

Artur Mors jako spisovatel

Artur Mors je spisovatel, který se psaní věnuje již od patnácti let a vystupuje pod pseudonymem. V jeho stylu psaní je znát jistá zkušenost, zejména pak v částech, kde jsou popisovány bitvy či souboje. Autor má totiž značné zkušenosti s historickým šermem a není se tedy čemu divit, když se při čtení soubojů nedokážete od knihy odtrhnout. Po téhle stránce je Ve stínu soumraku opravdu perfektní.
V tom zbývajícím však Mors tolik nevyniká, je znát, že se jedná o jeho prvotinu. V knize se vyskytují mnohdy nelogické skladby vět, nehraje si se slovíčky, úplně zapomíná na synonyma, takže jedno a totéž slovo se může v jednom odstavci vyskytovat i třikrát. Je jasné, že při prvotině se není moc čemu divit, autor mohl knihu začít psát jako menší. I když nějaká revize přijít mohla.

Debut jakožto pochopitelný neúspěch

Co právě dokáže zarazit nejvíce, je pocit, že Artur Mors nedal knihu přečíst nikomu, kdo by mu ji dokázal objektivně zhodnotit, proškrtat do očí bijící chyby. Zkrátka asi neměl k dispozici žádného beta readera, což je - dá se říci - základní předpoklad k tomu, aby se kniha, potažmo příběh hezky obrousil.
A je to škoda, protože autor do díla dal jistě velmi mnoho úsilí a je vidět, že ví, o čem píše. V příběhu lze vidět nevyužitý potenciál, který po celou dobu hezky vystrkoval růžky. Možná chce Mors čtenáře příjemně překvapit s druhým dílem. Docela zásadním problémem může být výskyt velkého množství vlastních jmen. Do konce první kapitoly si mnozí budou lámat ruce nad ohromným výskytem jmen, která můžou v některých případech znít stejně. I proto může hned ze začátku Ve stínu soumraku čtenáře odradit.
Začátek po obsahové stránce je však velmi dobrý. Akční, poutavý, rozhodně jede na vysoké vlně a společně s hodnověrným líčením bitvy lidi napne. Celkově i zbytek příběhové části je dobře propracovaný, ale je cítit, že z toho Artur Mors mohl vymáčknout o něco víc, udělat to mnohem jednodušším a stejně by to mělo velký úspěch. Takhle je to mnohdy velká změť něčeho, co nedrží pohromadě.
Věřím však, že autor má potenciál dobrého spisovatele, jen to chce dobré beta readery, zaměřovat se na to nejlepší, co umí a pak vylepšovat to, co mu naopak nejde.

Název: Ve stínu soumraku
Autor: Artur Mors
Série: Theldareon #1
Česko: Mytago, 2012
Formát: 360 stran, e-book
Obálka: Zdeněk Mach
Tagy: Fantasy


> ZDROJ(E): Kosmas (obálka)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji autorovi knihy.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »