[Recenze] | Sara Blædelová - Říkej mi princezno


Říkej mi princezno proniká do tajů jedné zvrhlé lidské mysli


S krimi ze severu se v poslední době roztrhl pytel. Poptávka po tomto - dá se říci - specifickém druhu detektivek stále stoupá a není tedy divu, že jich český knižní trh nabízí víc a víc. Zářným příkladem může být nakladatelství Host, které čtenářům v češtině nabídly Stiega Larssona, Larse Keplera, či Jussiho Adler-Olsena. Nyní se k nim do sbírky přidává Sara Blædelová.

Pro Louis Rickovou je to zprvu případ, který se nijak zvlášť nevymyká normálu, alespoň v porovnání s dalšími zločiny, s nimiž měla tu čest se setkat. Susanne Hanssonová byla znásilněna mužem, jehož poznala na internetové seznamce. V důsledku šoku, který tato událost způsobila, si není schopna přesně vybavit násilníkovu podobu - výšku, váhu, pleť, zhola nic.
Louis pátrá dál, ze starých spisů se dozvídá o dalších brutálních útocích, které mají s Susanniným případem dost společného a mohou mít mezi sebou určitou souvislost. Násilníkovo schéma je však narušeno smrtí jedné z jeho obětí, a věci se tak stávají ještě složitějšími. Aby toho nebylo málo, Louisina kamarádka, novinářka Camilla Lindová, se také schází s mužem, jehož si našla na internetu.
Louisa si začíná uvědomovat, že aby měla alespoň malou šanci najít pachatele ohavných zločinů, musí začít randit na internetové seznamce.

Nová posila do týmu seveřanů

Důvod, proč čtenáře láká četba severských krimi je zejména ten, že mají dost evropské či americké produkce, i když ta může jistě přinést pár skvělých kousků. Dalo by se říci, že detektivky ze severu jsou jakousi směsicí, pospojovanými kousky, vždy si berou to nejlepší. I to je případ Říkej mi princezno, kde se čtenář dočká poutavého příběhu se svěžími dialogy a propracovanou psychologií postav. Sara Blædelová se tak svým způsobem může jevit jako malá Agatha Christie.
Právě díky tomu, jak se skládají kousíčky skládanky, je poodhalována rouška tajemství a člověk se víc a víc dozvídá, jaké pohnutky vedou pachatele k činům. Celý román je z tohoto hlediska v klidné rovnováze - postava přeci nebude říkat něco a dělat úplně něco jiného. Docela podrobně jsou v knize rozepsány myšlenkové pochody hlavní představitelky, které příběh napínají a jejichž prostřednictvím Blædelová lidi napíná.
Autorka dokáže pro čtenáře připravit pár překvapení. Ať už po obsahové stránce, kdy se člověk dočká nějakého toho zvratu, nebo po jazykové stránce. Je krásné vidět, s jakou lehkostí a věrohodností dokáže Sara Blædelová psát a vtáhnout čtenáře do děje. Dánská spisovatelka se tak může právem řadit mezi esa severské krimi.

Druhý díl, přesto nekazí prožitek

Nakladatelství Host se kdoví proč rozhodlo začít s vydáváním tvorby Sary Blædelové od druhého dílu, nijak to čtenářský zážitek nekazí. Hlavně asi z důvodu - jak už to tak u série detektivek většinou bývá -, že na sebe díly volně navazují, není třeba je číst v určitém pořadí.
Menší výtka, jež by mohla svým stínem požitek z četby utlumit, by měla být směřována na samotný závěr. Jak má Sara Blædelová po celou dobu zvládnuté dialogy i psychologii na jedničku, na konci to přinejmenším drhne. Opravdu nelze s určitostí tvrdit, jak by se takový násilník, či jakýkoliv kriminálník zachoval (upustíme od představ televizních seriálů a filmů), ale s jistotou by se nedal z jednoho okamžiku na druhý přesvědčit, aby změnil svůj skálopevný názor, navíc s tak chabými argumenty.

Název: Říkej mi princezno
Autor: Sara Blædelová
Originál: Lindhardt & Ringhof, 2005
Česko: Host, 2013
Formát: 296 stran, hardback
Překlad: Miroslava Gajzlerová
Obálka: Tereza Jenečková, Miro Budiš
Tagy: Crime, Thriller


> ZDROJ(E): Host (obálka)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Host.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »