[Recenze] | Trudi Canavan - Tessia: Zrození čarodějky


Trudi Canavan popisuje počátky další mladé čarodějky


Tessia je mladá dívka, která pomáhá svému otci lékaři v pohraniční vesnici jménem Mandryn. Na svém panství zrovna hostí lord Dakon cizince, sachakanského čaroděje Takada. Ten neuměřeně ztrestá svého otroka a díky tomu je přivolán Tessiin otec, aby mu pomohl. A tak se stane, že se osudy lorda Dakona, Tessii, Takada a Hanary protnou.

Při obvyklé prohlídce zraněného otroka dojde mezi Takadem a Tessií k incidentu, který nakonec vede k tomu, že se probudí její magické síly a lord Dakon si ji vezme pod svá ochranná křídla. Takado odjíždí z Kyralie, avšak Hanaru, svého otroka, s sebou nebere. Nejhorší obavy jsou však zažehnány a tak může Tessiin výcvik začít. O ten se ale musí dělit s mladým Jayanem, který se u lorda také učí magickému umění.

V jednoduchosti (opět) spočívá krása

Trudi Canavan opět dokazuje, že umí napsat dobrou knihu. Takovou, kterou si čtenáři oblíbí, budou o ní rádi mluvit, jejíž svět není pouze jen plochou zemí s hranicemi, ale je seskládaný z pěkně poskládaných území, mezi nimiž existují různé vztahy, a na jejich základě se odvíjí příběh. Člověk tedy díky další autorčině knize dostává možnost přesvědčit se, že rčení "v jednoduchosti je krása" si nikdo jen tak nevycucal z prstu.
To, že je děj jednoduchý, neznamená, že musí být nutně prostý. Naopak, Tessia, přinášející dva příběhy o dvou mladých ženách, může v lesčem mile překvapit. Kniha nabízí pár překvapujících zvratů a také pohled do úplného počátku léčení pomocí magie.
I v případě této knihy Trudi Canavan popisuje čtenáři svůj systém kouzlení, který čeří vody ve fantastickém světě a ruší zavedené představy o kouzelnických hůlkách, kouzlení díky cizím magickým formulím anebo díky složitým gestikulacím.

Dobré, ne však stoprocentní

Tessia: Zrození čarodějky je bezesporu kniha zasluhující pozornost, ale najdou se i věci, které mohou čtenářský zážitek trochu zkazit. Zejména, když už má čtenář přečtenou Trilogii o černém mágovi. Je totiž docela úsměvné, jak jsou tituly Sonea a Tessia stejně tematické. Dívky pokaždé čistě náhodou objeví svou skrytou sílu, učí se (samozřejmě je to ostatním proti srsti) a řeší svůj vnitřní rozpor. Nebýt jiného místa a času, dalo by se říci, že Sonea a Tessia mají v mnohém na chlup stejnou dějovou linku. V tom případě nesmí chybět románek mezi mladými hrdiny, jinak by to nebylo ono.
Trudi Canavan však budiž odpuštěno, neboť dokáže psát čtivě a díky jejímu stylu psaní se čtenář do příběhu začte a horko těžko se bude odtrhávat. Australská autorka to zkrátka umí dobře podat. A na konec si připravila cestičku, po níž se vydá k sepsání další trilogii. Tentokrát věnující se Zrádkyním.

Název: Tessia: Zrození čarodějky
Autor: Trudi Canavan
Originál: Orbit, 2009
Česko: Zoner Press, 2011
Formát: 480 stran, hardback
Překlad: Martina Plechatá
Obálka: Max Meinzold
Tagy: Fantasy, Young Adult, Romance


> ZDROJ(E): Zoner Press (obálka)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Zoner Press.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »