[Recenze] | Karen Marie Moning - Horečka Dananů


Horečka Dananů přichází s nečekaným závěrem


Horečka se stupňuje. O tom svědčí i přibývající počet stran s každým dílem, nyní přesáhl i čtyři stovky. I přes svou délku je to prozatím nejakčnější a vůbec nejlepší díl ze série, protože posouvá laťku opět o něco málo výš.

Trojúhelník Mac, Barrons a V’lane dostává více prostoru a vztahy v něm jsou zajímavé. Na jedné straně má Mac po boku tajemného muže, o kterém moc informací neví, ale za od samotného začátku jí pomáhá a ochraňuje. Na té druhé je V’lane, dananský princ zabíjející sexem, jenž má také moc mladou dívku ochránit. Jenže koho z nich si vybrat?
Mac se také čím dál tím víc přibližuje ke společenství vidoucích a jejich vůdkyni Roweně, kterou nemá zrovna moc v oblibě. S tím jí pomáhá Dani, mladá nebojácná holka patřící k vidoucím, která se jen tak něčeho nezalekne. Mac však bude muset řešit něco většího než nějakou žabomyší válku. Na svět pomalu, ale jistě, přichází temnota.

Temnější a akční

Pokud by si čtenář po dočtení druhého čtení pomyslel, že autorka už nemá co na čtenáře vytáhnout, tak by se mýlil. Horečka Dananů oplývá temnou atmosférou, tedy ještě temnější, než co je v předchozích dílech. A co nejvíce potěší, třetí díl série přináší pořádnou porci akce, která je sice rovnoměrně před čtenáře předkládána, ale nejvíce akce najde až na konci, čímž kniha pěkně stoupá v ceně.
Člověka jistě potěší, že se postavy neustále vyvíjí, zcela jasně jsou u nich vidět určité pohnutky a myšlenkové pochody, které je ovlivňují a udávají tak směr, kterým se ubírají jejich kroky a činy. Mac už nepůsobí ryze dětsky. I když její chování chvílemi zavání dozníváním jejího minulého života (povalování na pláži, lakování nehtů a podobně), ušla její postava zejména psychicky kus cesty, což podtrhuje věrohodnost této knižní série.
Horečka Dananů je tedy po všech stránkách lepší, dokonce nejlepší dosavadním dílem Horečky, a to právě z jednoho velkého důvodu. I když je třetí svazek stále založen hlavně na napětí - kdy Karen Marie Moning čtenáře natahuje, co to dá -, je vidět, že se konečně začíná něco dít. I v předchozích dílech se stále něco dělo, ale v tomhle má poprvé čtenář pocit, že to má smysl a že by bez toho Horečka Dananů nebyla čtivou.

Chyby zůstávají, i když jich ubylo

I přesto, že je třetí díl v porovnání se svými předchůdci nejvyváženější, má stále své chyby, které by bylo dobré v knize nemít. Výše zmíněné aspekty jsou pro sérii pouze a jen plusy, které ji oživí, některé věci se úspěšně eliminovali – např. erotické scény. S nimi v základu problém nebyl, ale horší bylo jejich podání. Zůstaly však momenty, u nichž čtenář neví, zda je Karen Marie Moning myslí vážně nebo ne. Chvíle, kdy se Mac chová zcela nedospěle a neadekvátně situaci, kdy je to navíc i nelogické, by mohly z knihy zcela zmizet. Horečka Dananů je však pomyslný vrchol série a člověk si její čtení užije, pokud dal autorce a sérii i nyní šanci.

↭↭↭↭↭

Název: Horečka Dananů
Autor: Karen Marie Moning
Série: Horečka #3
Originál: Delacorte Press Book, 2007
Česko: Jota, 2013
Formát: 432 stran, paperback
Překlad: Jan Sládek
Obálka: Eileen Carey, Abdullah Badawy


> ZDROJ(E): Jota (obálka) DeviantArt (obrázky)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Jota.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »