[Recenze] | Karen Marie Moning - Krvavá horečka


Krvavá horečka posunuje sérii na další úroveň


Horečka pokračuje – z temné se dokonce stala krvavá. Už prvních pár desítek stránek dává tušit, že by mohlo jít o hezky oddychové, ale přitom napínavé počtení v některých věcech převyšující první díl.

Mac se dozvěděla vše, aby věděla, do čeho jde – že je vidoucí, že je Mrázka, že dokáže vycítit dananské předměty, po nichž Barrons za pomoci Mac pátrá. K odhalování je toho však mnohem víc a Mac si to uvědomuje. Přijde jí, že se jí Jericho Barrons svěřuje málo, proto mezi nimi stále panuje jistá nedůvěra.
Toho se snaží využít dananský princ V’lane, který má v očích Mac téměř identické zájmy jako majitel knihkupectví (i když trochu rozdílné prostředky), kterému se pod dozorem nebojácné holčiny vcelku daří. Vést knihkupectví je ale jedna věc, bojovat s Danany a vyhledávat jejich mocné předměty je zase druhá.

Z těkavé směsi na poživatelný koktejl

Horečka prochází již s druhým dílem docela výraznou změnou, a tou je hlavní hrdinka. Mac, která byla v prvním díle značně nesympatická, naivní a svým způsobem i bohemistická, se v Krvavé horečce rázem jeví jako nebojácná holka, která je v některých ohledech dost zapálená a akční. To hned knize přidává na věrohodnosti, je v ní vidět psychologický posun Mac, mění se jí myšlení a částečně i názory. Není však jediná, která se stránku od stránky proměňuje. I Jericho Barrons tu tak trochu svléká svou starou kůži, jež mění za novou.
I Krvavá horečka je sama o sobě čtivou knihou, Karen Marie Moning však přidává na hloubce – čtenář tedy může očekávat více napětí, většího temnějšího vyprávění, nové tváře a s nimi i zajímavé zápletky, které sice na první přečtení působí trochu šíleně, ale po nějaké chvíli si člověk uvědomí, že ona šílenost je pro Horečku typickou a ozvláštňuje ji. Stále platí, že nejlepším aspektem je napětí. Autorka i tentokrát dokazuje, že pořádně napnout čtenáře neuškodí a jakmile hrdinka něco málo rozřeší, neváhá a hází do pléna další a další záhady.

Chyby se vrací

I když je Krvavá horečka o úroveň lepší než její předchůdce, Karen Marie Moning se stále nevyvarovala některým chybám. Tou základní a největší je nesladěnost konceptu knihy. Autorka po celou dobu četby čtenáře krásně napíná a odpovědi mu nedává zadarmo, na druhou stranu pak tohle vyprávění narušují erotické scény, které by zde klidně mohly být, ale to by musely být podány jinak, aby Mac nevypadala jako totální blbeček a aby čtenář nemusel kroutit nad jistou nelogičností, které se k těmto erotickým scénám vážou. V knize, potažmo dosud v sérii lze spatřit kontrast mezi tou dobrou a tou nelogickou částí, což Horečku může v očích čtenáře nejvíce shodit. Série však zaznamenala posun kupředu a lze jen doufat, že další díl bude opět o něco lepší.

↭↭↭↭↭

Název: Krvavá horečka
Autor: Karen Marie Moning
Série: Horečka #2
Originál: Delacorte Press Book, 2007
Česko: Jota, 2012
Formát: 360 stran, paperback
Překlad: Jan Sládek
Obálka: Eileen Carey, Abdullah Badawy


> ZDROJ(E): Jota (obálka) DeviantArt (obrázky)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Jota.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »