[Recenze] | Karen Marie Moning - Temná horečka


Temná horečka je začátkem jednoho podivného mixu


Pětidílná série Horečka, kterou si vzalo na starost nakladatelství Jota, v češtině vychází od roku 2012, do této chvíle byly vydány tři knihy, čtvrtá (s názvem Snová horečka) by se měla na pulty knihkupectví dostat jistojistě v tomto roce. Tato série zaznamenala zejména u čtenářek úspěch a těží ze své směsi keltské mytologie, napětí a erotiky to nejlepší.

Mac je učebnicový příklad holky, která vede bezstarostný život a místo toho, aby řešila důležité věci, raději si lakuje nehty, vysedává na pláži a užívá si sluníčka. Život se jí však změní v den, kdy zjistí, že je její sestra, která odjela studovat do Irska, mrtvá a stačila jí zanechat na záznamníku vzkaz, jemuž nerozumí.
Mac je odhodlaná vyřešit, cože se to kolem smrti její sestry děje, a tak i přes protesty jejích rodičů odlétá do Dublinu. Ještě než se však dostane k nějakému pořádnému vyšetřování, stane se jí velice zvláštní věc – v jedné hospodě uvidí pravou tvář člověka, jež není zcela tak z tohoto světa.
Osud ji zavede do knihkupectví, které vede muž jménem Jericho Barrons, tajemný muž, díky němuž její dobrodružství začne. Dozvídá se, že její sestra byla s největší pravděpodobností zavražděna kvůli knize nazývané Sinsar Dubh. Knize, která dokáže neskutečné věci…

Napínavé až do morku kostí

Karen Marie Moning na sebe v zahraničí upozornila sérií Highlander, okamžitě se pak vrhla na sérii Horečka, která nyní vychází i u nás a má celkově pět dílů. Do světa Horečky pak patří ještě další čtyři knihy (dvě již v zahraničí vyšly, další dvě se teprve chystají), takže si s touto tématikou budou moct lidé přečíst devět knih.
Co knihu dělá opravdu zajímavou, je napětí. Autorka si bez námahy omotává čtenáře kolem prstu a dokáže ho napnout jako kšandy. Člověk se během čtení topí společně s Mac v otázkách – Co je Sinsar Dubh? Kdo zavraždil její sestru? Kdo je Jericho Barrons? Co znamená, že je vidoucí? V tomhle ohledu si Moning čtenáře opravdu vychutná a dává tak jasně najevo, že napsat knihu se zajímavým námětem jí nedělá problém.

Ze začátku těkavá směs

Námět série je vskutku zajímavý. Směs, jejímiž ingrediencemi jsou keltská mytologie a tajemno dochucená špetkou erotiky, je sama o sobě dobrá, ale v Temné horečce v podání Moningové vyznívá trochu šíleně, nevěrohodně, nedokáže přitáhnout tak, jak by měla.
Temná horečka nepředstavuje příběh zrovna dobře, jistý podíl má na tom i nesympatická hlavní hrdinka, díky níž kniha tak trochu ztroskotává. Ke konci se však děj posouvá směrem, který dává tušit příznivý a svěží vítr. Temná horečka se zejména v druhé polovině stává velmi čtivou, napínavou a temnou knihou, v níž lze nalézt svůdnost, smrt či akci (i když té je jenom pomálu).
Čtenáři se tak nabízí dvě možnosti, buď sérii odložit s vidinou ne zrovna dobrého scénáře, nebo pokračovat ve čtení dál a doufat, že se bude napětí stupňovat a že autorka odhalí nějaké trumfy. Přitom se jedná o docela dobrý začátek série, které by měl člověk dát alespoň šanci a předem ji neodsuzovat.


Název: Temná horečka
Autor: Karen Marie Moning
Série: Horečka #1
Originál: Delacorte Press Book, 2006
Česko: Jota, 2012
Formát: 352 stran, paperback
Překlad: Jan Sládek
Obálka: Jiří Mičkal


> ZDROJ(E): Jota (obálka) | DeviantArt (obrázky)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Jota.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »