[Recenze] | Will Hill - Utajená mise


Utajená mise se nezdařila podle plánu


Nakladatelství MOBA nemusí nutně vydávat pouze kriminálky. O tom, že se nebojí experimentovat, čtenáře přesvědčuje vydáním Utajené mise, prvního dílu série Department 19 od anglického autora Willa Hilla. Byl to však krok kupředu nebo pouze do prázdna?

Jamie Carpenter je obyčejný mladík, chodící do školy a bydlící doma s matkou. Ve škole ho však šikanují, otec mu před dvěma lety zemřel za nevysvětlitelných okolností a matka ani on se stále zcela nedokázali s jeho smrtí smířit. V důsledku toho se od sebe pomalu oddalují, ale i přesto má Jamie svou matku rád.
Jednoho večera se však změní celý Jamieho život. Matku mu unesou a jeho zachrání tajemný cizinec jménem Victor Frankenstein, který ho odváží do sídla tajného Oddělení 19, jež má na starosti vyšetřovat nadpřirozené jevy.
A tak se Jamie Carpenter dozvídá, jak se to doopravdy mělo s jeho otcem, kdo unesl jeho matku a zvláště – kdo je doopravdy on. S pomocí dívky, která spolupracovala s únoscem jeho matky a měla ho i zabít, začíná pátrat po své matce, aby ji zachránil ze spárů temného upíra.

Nápad zajímavý, provedení pokulhává

Will Hill píše čtivě a jednoduše. Ne v tom smyslu, že text je prostoduchý, ale že se čtenář v ději neztrácí, neunikají mu souvislosti. Kniha sice zejména na začátku může člověku přijít trochu chaotická, ale po zmateném úvodu se již dá v pořádku zachytávat předávané informace bez sebemenších potíží.
Jestliže si čtenář odmyslí typicky klišovitý scénář typu „šikanované dítě, které se svépomocí/za pomoci někoho jiného dozví, že má skrytou schopnost/je potomek někoho slavného a dokáže tedy spoustu věcí“, je Utajená mise zajímavým počinem, alespoň, co se týče nápadu zkombinovat moderní technologie, upíry a vlkodlaky. Do toho samozřejmě Will Hill přimíchává kapičku bezmocnosti hlavního hrdiny z toho, že nemá prostředky k osvobození matky, a hlavně špetku vzkvétajícího milostného vztahu mezi Jamiem a upírkou Larissou.
Autor navíc sem tam přidává i kapitoly, jež retrospektivně popisují události dávno minulé a doplňují tak Hillovu skládačku. Vysvětlují některé věci přímo v návaznosti na věci, které se dějí Jamiemu v přítomnosti, což příběh hezky vybarvuje.

Směs, která nedrží pohromadě

Ale to bohužel nestačí, příběh je stále téměř celý černobílý a po zajímavém začátku se příběh zacyklí. Některé věci jsou tak čtenáři předkládány víckrát, což by vůbec nemuselo být. Utajená mise je klasickým případem, kdy se kniha dobře rozjede, ale pak nenabídne nic rovnocenného onomu začátku. Postrádá řádný spád, hloubku, člověk leda vidí jednotlivé aspekty příběhu, které ale nedrží řádně pohromadě, ať Will Hill přidává do kotle se směsí, co chce. Není mu to nic platné.
První díl Department 19 měl slušný potenciál, jenže to by se do toho autor nesměl zamotávat a vytyčit si jasný cíl, čeho chce dosáhnout a co všechno chce čtenářovi předvést. Bohužel se nezadařilo a nezbývá než doufat, že pokračování bude obstojnější.

↭↭↭↭↭

Název: Utajená mise
Autor: Will Hill
Série: Department 19 #1
Originál: Razorbill, 2012
Česko: MOBA, 2013
Formát: 336 stran, hardback
Překlad: Marek Pavka
Obálka: Lee Bermejo


> ZDROJ(E): MOBA (obálka) DeviantArt (obrázky)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství MOBA.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »