[Recenze] | Gatien Courtilz de Sandras - Paměti hraběte d'Artagnana


Sepsané paměti vyznívají pouze jako fiktivní zpověď


Kdo by neznal hraběte d’Artagnana a příběh tří mušketýrů? Přeci jen jejich činy byly sepsány mistrem Alexandrem Dumasem a poté nespočetněkrát převedeny do filmových či seriálových adaptací (příkladem může být horka novinka od BBC). Jenže už málokdo zná verzi sepsanou pánem jménem Gatiaz Courtilz de Sandras, z které právě čerpal Alexandre Dumas.

Umělé paměti

Není přímo nutné vypisovat děj Pamětí hraběte d’Artagnana, jelikož je znám ze Tří mušketýrů. Je sice pravda, že zde jsou některé věci úplně jiné než v románu z pera Alexandra Dumase, ale základ zůstává prakticky stejný. Vše důležité a zajímavé, co se objeví ve Třech mušketýrech, líčí i de Sandras, tudíž není čtenář ochuzen o nic velkého.
Avšak Paměti hraběte d’Artagnana lze doporučit každému, kdo se mušketýrskou dobu zajímá a už měl co dočinění s Alexandrovými mušketýry. Kniha tak aspoň v lecčems doplní ono pověstné dílo a navíc ukáže příběh zase v jiném světle. V některých chvílích si jsou obě dvě knihy rovnocennými partnery, ale mnohdy jsou naopak diametrálně odlišné.
Je tedy dobré, že člověk čte o stejném tématu z jiného úhlu pohledu, ale špatné je de Sandrasův styl, jakým příběh podává. Ano, vypráví jej věrohodně, ale nedokáže čtenáře dostatečně zaujmout. První polovina se nese v duchu toho nejlepšího, co autor dokáže nabídnout. Ve druhé polovině ta interesantnost odpadá a člověk drží v ruce schematický příběh, kolem nějž je vytvořena jakási omáčka.
Paměti hraběte d’Artagnana tak zhruba od poloviny působí uměle, jakoby byla napsaná s mírnou křečovitostí a nedostatkem představivosti. Hrabě d’Artagnan pak z příběhu vychází jako solidní děvkař. Autor se snaží a mnohdy dokonce dokáže utahaný příběh protknout akcí či neočekávaným zvratem, ale daří se mu pouze napůl.

Nepotěší i nezklame

Gatien Courtilz de Sandras vytvořil dílo, o němž by se dalo říct, že není ryba ani rak. Námět tří mušketýrů je dozajista zajímavý, leč autor zejména u dnešních čtenářů narazí. Pro milovníky Tří mušketýrů jsou Paměti hraběte d’Artagnana dobrou volbou, jak si zpestřit poličku své knihovny. Ale také pro všechny, kteří chtějí jednoduše vědět, jak moc se tímto dílem Alexandre Dumas inspiroval a co všechno ve svém slavném díle pozměnil.

↭↭↭↭↭

Název: Paměti hraběte d'Artagnana
Autor: Gatien Courtilz de Sandras
Originál: Cologne, P. Marteau, 1700
Česko: Omega, 2013
Formát: 296 stran, hardback
Překlad: A.C. Acharat
Obálka: Jiří Miňovský


> ZDROJ(E): Omega (obálka) DeviantArt (obrázky)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Omega.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

2 komentářů

komentářů
2. února 2014 v 16:30 delete

Tři mušketýry jsem nečetla, ani to teda nemám v plánu. Takže předpokládám, že i tohle si nechám ujít, ale aspoň vím, odkud se Dumas inspiroval. :o)

Reply
avatar
2. února 2014 v 17:21 delete

Abych se přiznal, tak jsem Tři mušketýry četl pouze zběžně (letem světem). Až je Omega vydá, tak bych to chtěl napravit. Ale i z toho, co vím, jsou Tři mušketýři lepší :)

Reply
avatar