[Recenze] | Marcus Sedgwick - Potopa a tesák


Potopa a nalezený tesák ohrožují Oprotín


Potopa a tesák je první knihou ze série Havraní záhady, ale také knihou, která se může pyšnit cejchem díla ještě vydané v roce 2013, který byl na dobré knihy celkem bohatý. Mladá fronta vydává v oblasti dětské literatury kvalitní kousky, sem tam kvalita nějaké knihy klesne dolů, ale nedá se říct, že by byla vyloženě propadákem. To stejné se může napsat o Potopě a tesáku, knize, která sice čtenáře nenadchne, ale ani neurazí.

Je pěkný den. Nebo by alespoň měl být. Vše začíná v okamžiku, kdy Edgar, milovaný havraní společník na hradě Oprotín, zahlédne pod listy rebarbory slizký a nebezpečně vypadající ocas. Aby toho nebylo málo, zjistí také, hradu hrozí potopa. Podzemní voda totiž nemá kam odtékat a Edgar není takový silák, aby si s tím dokázal sám poradit.
Zkouší tedy vyburcovat obyvatele hradu, nesetkává se však s žádným úspěchem. Lord Valerián je zaneprázdněn svými vědeckými pokusy, jeho žena Mentolka je uprostřed diskuse o dortech a dortících a mladý Kostival se svým opičím mazlíčkem nepřipadají v úvahu. Jedinou možností se tedy stává Luna, která se s Edgarem vydá Oprotín zachránit. Ale není už na to pozdě? Co za stvoření se pokouší přivlastnit si hrad pro sebe? Dokážou proti němu bojovat?

Čtivé, ale málo akční

Potopa a tesák je rozhodně příjemným čtivem pro všechny mladší čtenáře, kteří si budou chtít zkrátit čas knihou, jež nebude mít nijak zvlášť propracovaný děj, počet postav bude malý a jejich jména snadno zapamatovatelná. To vše první díl série Havraní záhady splňuje na jedničku. Což je pro knihu, určenou pro mladé lidi, to nejdůležitější. První dojem tedy kniha zanechá více než dobrý, což je dobře.
Na druhou stranu si tím tak trochu kope hrob. Když vše vychází podle představ, musí někdy zákonitě přijít nějaké to zklamání. U Potopy a tesáku není úplně jasné říct, jak moc dětského čtenáře v určitých ohledech zklame. První skupinu může zklamat více, druhé méně a další naopak vůbec.
Jde o to, že první díl Havraních záhad nasadí určitou laťku, ale nepokouší se vůbec překonat. Marcus Sedgwick se drží určitého tempa, avšak ani ho nenapadne ho nějak zvyšovat. Nepoužívá ani styl horské dráhy (tj. jednou kvalitně nahoře, podruhé zase dole). To může člověka trochu zarazit. Při zachraňování hradu by mělo o něco pořádného jít, místo toho však autor příběh podává jako záchrannou akci, kterou bez nějakých větších problémů zvládne i havran, který se sice trochu zapotí, ale nic dalšího hrozného se neděje.
Potopě a tesáku by jakákoliv změna tempa pomohla, takhle jede v jakýchsi vyjetých kolejích a nemá šanci čtenáře překvapit či nějak příjemně navnadit. Je faktem, že pro dětské čtenáře není nutno příběh zvlášť gradovat, ale je škoda, že se Marcus Sedgwick alespoň o něco nepokusil.
Přese všechno je Potopa a tesák příjemným čtivem, který může se svým netypickým hrdinou na leckoho zapůsobit. Zázraky po příběhové stránce však nelze očekávat. Lidé teď pouze musí počkat, co si na ně Sedgwick přichystal v dalším díle.

↭↭↭↭↭

Název: Potopa a tesák
Autor: Marcus Sedgwick
Série: Havraní záhady #1
Originál: Orion Childrens, 2010
Česko: Mladá fronta, 2013
Formát: 248 stran, hardback
Překlad: Jana Hejná
Obálka: Pete Williamson
Tagy: Fantasy


> ZDROJ(E): Mladá fronta (obálka) DeviantArt (obrázky)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji Knihcentru, kde si také můžete knihu zakoupit.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

2 komentářů

komentářů
11. března 2014 v 16:51 delete

Tak teď nemám páru co si o knize myslet :)

Reply
avatar
15. března 2014 v 21:25 delete

Tedy, já hlavně doufám, že to není kvůli tomu, jak je recenze napsaná :D

Reply
avatar