[Recenze] | David Wong - John na konci umře


John na konci umře je knihou, jež prozrazuje rozuzlení


Může se zdát, že kniha, která pouhým svým názvem říká, jak příběh dopadne, nemá co nabídnout. Ale člověk, který si to myslí, je v tomto případě sakra vedle. Ano, je to možná neuvěřitelné, ale i když John na konci umře, stále má cenu knihu číst, protože nikdo třeba neví jak a kdy.

V případě knihy John na konci umře není přímo nutné vypisovat děj, ba dokonce je to asi to nejlepší řešení, protože na každého zapůsobí četba bezpochyby jinak. Navíc i kdyby se nějakým způsobem dějová linie nastínila, je jisté, že se člověk nebude téměř chytat. Ano, až tak šílená kniha je. A možná ještě šílenější...

Šílenost sama

Když se řekne, že jsou hlavní protagonisté a i příběh samotný šílení, nikdo si nedovede představit, jak moc šílené to je. Pokud by se pro představu měl člověk držet nějaké stupnice, dejme tomu od 0 do 10, tak je výsledné číslo zhruba 17. David Wong totiž čtenáři servíruje eskapádu podivných nápadů, ulítlých hlášek, bizarní akce a kdo ví čeho ještě.
Dave a John jsou něco jako Starsky a Hutch, akorát v divnějším provedení. Jejich konverzace, v mnohých chvílích postrádající jakéhokoliv smyslu, čtenáři vyrazí dech, naprosto ho ochromí, ale na druhou stranu si četbu podivných dialogů může dosyta užít.
John na konci umře je totiž dílem dosti podivným. V jednu chvíli se vypravování Davida Wonga tváří strašně vážně, během vteřiny se situace změní a člověk čte parodii na všechny horrorové filmy světové kinematografie. A tahle šílená směs autorovi vychází, ten totiž čtenáře nepřestává překvapovat, přidává stále nové a nové zvraty, mixuje, kombinuje, utahuje smyčku. A i když je příběh čím dám tím víc zamotanější, David Wong jej vypráví umně a s klidem, tak, aby čtenář vždy viděl nějaké to světélko na konci tunelu jako ujištění, že se neztratil.

Pro šílené humoristy

John na konci umře rozhodně není kniha pro všechny čtenáře, pouze pro určitý typ lidí. Většinou by se mohlo jednat o lidi s podivným smyslem pro humor. Nebo také o lidi s vytříbeným vkusem. Ať už však knihu dostane do ruky kdokoliv, čeká ho pěkná porce bláznivé jízdy. V některých chvílích by sice příběh zasloužil pozměnit a zjednodušit, ale i přes to se ze strany Davida Wonga jedná o velmi zajímavý počin, který jistě nezůstane některými blázny přehlédnut.


Název: John na konci umře
Autor: David Wong
Originál: Thomas Dune Books, 2009
Česko: Jota, 2013
Formát: 536 stran, hardback
Překlad: Jan Sládek
Obálka: René Senko


> ZDROJ(E): Jota (obálka) DeviantArt (obrázky)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Jota.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

3 komentářů

komentářů
16. dubna 2014 v 14:12 delete

Tuhle knihu jsem taky četla a asi jsem jedním z těch bláznů, protože mě naprosto dostala :D byla to úžasná jízda.

Reply
avatar
16. dubna 2014 v 18:09 delete

Já se chci taky svézt! Chci jí! :D jenže vzhledem k tomu kolik knih momentálně "Strašně potřebuju" tak nejspíš vykradu Komerční banku :/

Reply
avatar
19. dubna 2014 v 13:01 delete

A myslíš, že se bude líbit mně? :o)

Reply
avatar