[Recenze] | Kurt Busiek a Cary Nord - Conan: Dcera pána mrazu a jiné povídky


Komiksový Conan je brutální epická jízda


To, že může být adaptace stejně dobrá jako původní dílo, potvrzuje komiksový kousek od dua tvůrců Kurta Busieka a Caryho Norda. Ti stvořili příběhy, které samy ožívají a plynou, jak se jim zachce. Nechť je pro každého varováním, že se od nich nikdo jen tak neodlepí.

Vše začíná, když princ a jeho vezír objeví zápisky týkající se Conanova života. Princ svého vezíra požádá, aby mu z nich o tomto záhadném Conanovi četl. Vezír se tak pouští do čtení a všichni se tak dozvídají o samotných začátcích tohoto neohroženého válečníka.

Detailní ve všech směrech

I když se to na první pohled nemusí zdát, komiksový Conan po čtenářích vyžaduje obrovskou dávku pozornosti a soustředění. Pouze tak pak dokáže zachytit všechny aspekty, který komiks obsahuje, všechny nuance a maličkosti. S nimi přichází to pravé potěšení z četby. Do rukou se člověku totiž dostává 190 stran nefalšované, ryzí epičnosti, jež jej odnese do zcela jiného světa.
Kurt Busiek je v zahraničí velmi populární. A není divu, jeho jméno dostalo řádný zvuk díky svému portfoliu – má za sebou komiksy pro takové velikány jako DC Comics, Marvel Comics nebo Dark Horse Comics, a to jsou zmínky pouze těch nejznámějších komiksových nakladatelství. Pro tento projekt se dal do spolupráce s Cary Nordem, jenž pracoval na komiksovém Daredevilovi, X-menech, Spider-Manovi, Thorovi a dalších slavných superhrdinech.
Je tedy jasné, že když se dva takovíto profesionálové dají dohromady, zákonitě z toho musí vzniknout něco mimořádného. A to se také stalo. Komiksový Conan je po všech stránkách precizní, ať už se to týká kresby, scénáře nebo dialogů.

Sedm povídek, jeden příběh

Je hezké, že ač je celý komiks rozdělen na prolog a sedm jakýchsi kapitol-povídek, jsou navzájem propojené a vytvářejí tak jeden celistvý příběh. Čtenář tedy nedostává uzavřené povídky, které by se na několika stránkách ani nestihly pořádně rozjet a skončily by, ale jeden uzavřený příběh na sto devadesáti stranách.
Proto nečiní člověku problém se do komiksu pořádně pohroužit a vychutnat si tak krásu, kterou stvořili pánové Busiek a Nord. Nejlepší na tom všem je, že celý příběh ožívá a žije svým vlastním životem přímo před čtenářovýma očima. Za takovýto počin by se nemusel ani sám Conanův stvořitel Robert E. Howard. Conan: Dcera pána mrazu a jiné povídky je důstojnou adaptací a uctěním celoživotní autorovy tvorby.
Komiks lze tedy doporučit všem čtenářům, kteří si rádi vychutnají epické dobrodružství a nedočkavě vyhlíží něco, kde se snoubí perfektní kresba a kvalitní scénář.


Název: Conan: Dcera pána mrazu a jiné povídky
Autoři: Kurt Busiek a Cary Nord
Originál: Dark Horse Comics, 2004
Česko: Comics Centrum, 2006
Formát: 192 stran, paperback
Překlad: Jan Kantůrek
Obálka: Cary Nord


> ZDROJ(E): Comics Centrum (obálka) DeviantArt (obrázky)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Comics Centrum.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »