[Recenze] | Rachel Hartman - Serafína: Příběh draků


Serafína hledá pravého vraha, ať už člověka nebo draka


Draci jsou stále „in“. O tom svědčí například ještě vcelku nedávno vydaná Serafína, kde se to draky docela hemží. Tahle stvoření připomínající plazy zažila obrovský boom s Christopherem Paolinim a je vidět, že se z nich dá pořad rejžovat.

V zemi Gored žijí lidé a draci v míru. Ten však naruší hrůzostrašná smrt prince, kterou lidé považují za vraždu způsobenou některým z draků. Serafína se pomalu, ale jistě dostává k informacím, jež by ji mohly dovést ke skutečnému vrahovi. Vše se však komplikuje naplánovaný brzký příjezd dračí delegace, jenž má nynější mír upevnit, jenže nevraživost lidí vzrůstá. Serafíně s jejím vyšetřováním pomáhá její učitel Orma a také princ Lucian. Avšak nebezpečí je veliké a pravda nečekaná…
Podaří se Serafíně a Lucianovi vyřešit, kdo prince zabil? V cestě je totiž příliš mnoho nástrah.

Příjemné plážové čtení

Rachel Hartman píše jednoduchým, rozumným jazykem a proto se Serafína stává velmi čtivou. I když se však jedná o čtení, které člověka vtáhne, musí nad vyprávěním stále nějakým způsobem přemýšlet. Děj totiž není tak přímočarý, jak by se mohlo zdát, což je na jednu stranu pro knihu pozitivní věc, na tu druhou se však k autorčině stylu nehodí ona překombinovanost, která místy nastává.
Hartmanová v knize představuje docela dost nápadů. Je však veliká škoda, že je nepromýšlí a nevyždímá z nich co nejvíc. Takhle čtenáři přijdou pouze napůl navržené, ale nedotažené do konce. A pokud některá z nich dotažená do konce je, tak nabydou pocitu, že nejsou podány zcela správně. I přesto kniha dokáže velmi příjemně překvapit, když se z obyčejné fantasy knihy pro mládež vyklube náznak napínavé fantasy detektivky s dobře popsanými zvraty.
Možná by z knihy člověk neměl takový pocit zklamání, kdyby se kniha ze sebe nesnažila dělat něco, co není. Respektive to z ní nedělal například výše zmíněný Christopher Paolini se svým „Jedna z nejlepších fantasy o dracích, jakou jsem kdy četl.“. Jediný logický důvod, který se zde nabízí, je, že Paolini byl doteď tak ponořen do psaní, že si nestihl nic pořádného přečíst a za „jednu z nejlepších knih o dracích“ zvolil tu první, která mu přišla pod ruku.
Přesto však lze Serafínu doporučit zejména mladším čtenářům, kteří nemají tolik načteno a třeba si netroufnou do objemných svazků Odkazu dračích jezdců. Serafína tak pro ně bude hezkou předehrou, přípravou pro postup na další úroveň na poli fantasy literatury. Je to kniha, která – když se od ní neočekává moc – dokáže velmi příjemně překvapit a její stránky pak ubíhají jedna báseň. Pro ty sečtělejší bude Serafína jednorázovou záležitostí, k níž se v budoucnu rozhodně nevrátí a zakrátko na ní zapomenou.


Název: Serafína: Příběh draků
Autor: Rachel Hartman
Originál: Random House Children's Book, 2012
Česko: Fragment, 2013
Formát: 352 stran, hardback
Překlad: Drahomíra Michnová
Obálka: Juliana Kolesova


> ZDROJ(E): Fragment (obálka) DeviantArt (obrázky)
> RECENZNÍ VÝTISK: Za recenzní výtisk pro napsání recenze děkuji nakladatelství Fragment.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

2 komentářů

komentářů
26. dubna 2014 v 20:56 delete

Mě se tahle kniha skoro vůbec nelíbila. Nedokázala ve vtáhnout do děje a dost věcí mi tam vadilo. Ze začátku na nás autor vychrlil příliš mnoho informací, které by se podle mě daly zpracovat líp. K postavám se nebudu ani vyjadřovat, protože žádná na mě neudělala dojem a nemohla jsem si žádnou oblíbit. Od této knihy jsem čekala víc a hrozně mě zklamala. Ale mladším čtenářům bych ji taky doporučila :)

Reply
avatar
27. dubna 2014 v 19:34 delete

Původně jsem si ji chtěla přečíst, ale jak to tak vidím, tak radši ne :) Eragon si mě naprosto získal, ale tohle asi vynechám ..
www.fantasy-maniak.blog.cz

Reply
avatar