[Recenze] | Jiří Šulc - Dva proti Říši

Téma atentátu na Heydricha ve své nejčistší možné podobě

Je to už nějaký pátek, co audio vydavatelství OneHotBook vyšlo s audioknihou Dva proti Říši na svět. Je však víc než pádný důvod k tak opožděné recenzi. Tuto četbu si nelze nevychutnat a neprožít. Každý, komu se tato audiokniha dostane do přehrávačů, bude poslech dávkovat přiměřeně. Nelze se divit, protože tento sugestivně napsaný příběh nejde vyposlechnout naráz.


(Hrdinové) Gabčík a Kubiš v hlavních rolích

Zpravidla každý řádně vzdělaný člověk v naších luzích a hájích zná historické události za dob druhé světové války - alespoň ty nejvýznačnější. A mezi nimi se rozhodně může "skvět" i atentát na SS-Obergruppenführera a generála policie Reinharda Heydricha. Tato akce, v jejíž návaznost bylo spáchána hromada poprav a zejména pak vyhlazení Lidic, se zapsala do historie jako největší příležitost k odporu proti nacistickému Německu ze strany tehdejšího Československa.



Intenzivní a sugestivní

Dva proti Říši. Z určitého úhlu pohledu tomu tak určitě mohlo být. Dva, kteří se rozhodli vzepřít a udělat velkou věci, která v jejich očích měla změnit běh dějin. Jiří Šulc sepsal knihu, která roku 2007 obdržela Literární cenu Knižního klubu. A zcela právem, protože příběh, jenž popisuje události před samotným atentátem, během něho a i poté, je sepsán velmi sugestivně. Všechny situace vypadají věrohodně, což není jen tím, že se příběh zakládá na historické události. Jiří Šulc však příběh dokázal sepsat velmi podrobně, tudíž detaily, kterými kniha oplývá, z ní dělají čtivo, při kterém bude čtenáři mrazit v zádech.
Audio vydavatelství OneHotBook nám však ukazuje, že i velmi dobrý příběh lze posunout ještě o úroveň výš a rozhodlo se tak lidem zprostředkovat tuto knihu do podoby audioknihy. A je hned ze začátku nutno podotknout, že se to povedlo na jedničku. Projev Ladislava Freje nádherně koresponduje s příběhem. Z velké části také proto, že jeho již postarší hlas při četbě zní, jako by příběh vypravoval očitý svědek. A to, i když jsou Dva proti Říši psaní v er formě.
Intonace hlasu či vytváření pauz, to vše Ladislav Frej zvládá s přehledem. Problémy mu trochu činí rozlišit jednotlivé postavy, ale jakmile se člověk zaposlouchá, nebude již tato skutečnost nějakou překážkou. Hlasy postav však odděluje jaksi v rámci národností. Čechy ztvárňuje obecně jako poklidné, kdežto Němce jako neurvalé a agresivní. A je fakt, že projev Heydricha z Frejových úst vyvolává skutečný strach.

Nervy drásající podkres

Samostatnou kapitolou u této audioknihy je též hudební podkres, který je - jak už je zvykem u audio vydavatelství OneHotBook - originální. I u audioknihy Dva proti Říši nezklamalo a vytvořilo pro každou kapitolu ojedinělou uváděcí znělku. Všechny jsou pak nahrané na klavír a mnohdy jsou tak nespoutané a nervy drásající, až se bojí, o jakých hrůzách bude Ladislav Frej vyprávět v další kapitole.
Jedinou vadou, kterou lze na audioknize najít, jsou předěly mezi dějovými liniemi. Ladislav Frej vždy ponechává pauzu a poté se pouští do načtení další dějové linie. Je tedy velká škoda, že u OneHotBook nezvolili možnost vložení nějakého malého hudebního předělu, který by tak jasněji odděloval jednotlivé dějové linky. Zpočátku to tak může posluchače poněkud mást, ale brzy si zvykne a s napětím bude poslouchat minutu po minutě, protože téma knihy k tomu přímo vybízí.

Za poskytnutí recenzní audioknihy děkuji audio vydavatelství OneHotBook.

Audioknihu lze koupit v e-shopu Audioteka.


> ZDROJE: Obr. 1

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

1 komentářů:

komentářů
4. srpna 2014 v 20:59 delete

Četla jsem ji jako klasickou knihu a stále ji řadím mezi jednu z nejlepších knih, s jakými jsem měla tu čest. Neuvěřitelně chytlavé, přečetla jsem skoro na jeden zátah :)

Reply
avatar