[Recenze] | Madeleine Rouxová - Asylum

Asylum není úplným horrorem, ale dokáže přitáhnout



Ne, tato kniha není knižní předlohou druhé řady slavného seriálu American Horror Story, přičemž by její stejnojmenný název mohl svědčit o opaku. Kniha má se seriálem společné maximálně téma, ale tím to končí. Zahoďte tedy očekávání a předsudky... A nebudete zklamaní.



Škola nebo psychiatrická léčebna?

Dan Crawford se už nemůže dočkat blížícího se letního kurzu na přípravné škole New Hampshire College. Koleje jsou však uzavřené a studenti jsou tedy nuceni bydlet na ubytovně Brookline, která byla dříve psychiatrickou léčebnou.
Dan se postupně seznámí s Abby a Jordanem, netrvá dlouho a stanou se z nich celkem blízcí přátelé. Trojice fascinují zamčené dveře kanceláře v přízemí ubytovny, což vede k tomu, že se jedné noci ke kanceláři vydají. To, co tam uvidí, jim změní minimálně celé letošní léto do základů.


Mysteriózní a napínavé

Hned ze začátku je dobré poznamenat, že Madeleine Rouxová odvedla dobrou práci. Asylum sice není úplně špičková kniha, ale má rozhodně potenciál, šanci zaujmout - a to nejen díky zařazení do žánru Young Adult. Autorka píše čtivě a používá vzhledem k cílové skupině jednoduchý jazyk, který se ani místy nesnaží nijak obohatit.
Vzhledem k tématu je kniha doporučena čtenářům od šestnácti let, troufám si však tvrdit, že by se do ní mohli pustit i o rok či dva mladší chlapci či dívky, kteří tento typ literatury vyhledávají a nemají s napínavými scénami problém.
Nikdo se nemusí ničeho bát, ono jich v knize ani moc není. Respektive příběh neobsahuje žádné děsuplné scénáře, celý příběh je spíše tajemný a nabádá čtenáře k tomu, aby se neustále ptal, co a kdo za tím vším stojí. Což je první známka úspěchu tohoto mysteriózního románu s prvky hororu.

“Days after reading Asylum, I’m still haunted by the images that Madeleine Roux’s words conjured. I just want to curl up inside her skull and exist for a while in its dark, twisted magnificence. Brilliant!”
-Heather Brewer, New York Times Bestselling Author of The Chronicles of Vladimir Tod
Celá kniha má zhruba 300 stran a musím jen upozornit, že to v tomto případě není málo. Je to naopak tak akorát. Asylum tak má velmi slušný spád a prostor dostávají menší zápletky (které jsou sice mírně repetitivní, ale vkusně podané).
Co bych rád vyzdvihl, je knižní zpracování, s nímž si dalo nakladatelství Jota nemálo záležet. Ať už se jedná o obálku (s fluoreskujícím nápisem), předsádku, typografii či ilustrativní fotografie. Člověku se tak dostává do rukou opravdu povedený skvost, s nímž se může chlubit, že ji má ve své knihovničce.
Snad jediné výrazné mínus, které musím knize přičíst, je - kromě její předvídatelnosti - i to, že nemá jako takový žádný velký účel. Příběh ke konci vyznívá trochu naprázdno a z Asylum se tak stává jakási jednorázovka. Konec je otevřený přesně tak, že se přímo nabízí pokračování. Zda bude lepší nebo alespoň tak dobré, jako první díl, se necháme překvapit.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Jota.

Knihu lze koupit na e-shopu nakladatelství Jota.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

1 komentářů:

komentářů
2. října 2014 v 17:21 delete

Čo sa týka námetu knihy veľmi sa mi páči a zaujal ma :-) Škoda tej predvídateľnosti, ale som rada, že má kniha spád a pomerne ma zaujala, rada by som si ju prečítala :D

Reply
avatar