[Recenze] | Tommy Donbavand - Doctor Who: Závoj smutku

Nad Dallasem se rozprostírá Závoj smutku




Obecně známý Doctor Who (neboli Pán času) je tady znovu, tentokrát však v knižní podobě a dokonce v češtině. Správný fanoušek by si Závoj smutku neměl nechat ujít. Ale co člověk světa Doctora neznalý?




Doctor a Clara mají zrovna za sebou úspěšnou záchrannou misi a chystají se s TARDIS vyrazit pryč. Jenže jakási anomálie zajistí, že se Doctor i Clara ocitnou v nemocnici. V nemocnici v Dallasu 23. listopadu roku 1963. Tamní lidé však mají štěstí, že se Doctor ukázal. Zjevují se tu totiž tváře zesnulých a poukazují na všechno zlé a negativní. Lidé upadají do smutečních nálad a pomalu přestávají být sami sebou. Jen Doctor, který si v ten den shodou okolností hraje na skutečného doktora, může tuto hrozbu odvrátit.

Doctorovské, ale málo přitažlivé

Doctor Who v knižní podobě není špatný. Ve zkratce by se mohlo napsat, že je zkrátka svůj, což z něj dělá tak trochu luxusním zbožím. Seriálový Doctor je obrovský pojem, který získal celosvětový úspěch a s nímž BBC nemůže prakticky šlápnout vedle. Není tedy divu, když se po nějaké době objevily i knihy s touto výstřední postavou.
O sepsání Závoje smutku se postaral Tommy Donbavand. Tento anglický spisovatel má za sebou zejména tvorbu knih pro děti, což sice nemusí o ničem vypovídat, ale v konečném výsledku lze říct, že Závoj smutku mohl být napsán o něco lépe.
Co má však v knize výstřední postavení, je Doctorův humor, jímž příběh oplývá od začátku do konce. Jeho ztřeštěné nápady, narážky a vtípky provází člověka na každé stránce. A tato hlavní devíza knihy funguje dokonale. Při mnohých pasážích jsem bezděky vyprskl smíchy, či se alespoň uchechtl nad pomyšlením, jak by jeho činy v reálu vypadaly. Asistovat mu neváhají jeho společníci, kteří si též přihřívají polívčičku. Ne, že by pronesly něco extra vtipného, ale spíš Doctorovi nahrávají na smeče, což se musí cenit.
Závoj smutku vyznívá spíše jako odpočinková a jednorázová četba, která nemá nějaké hlubší opodstatnění. Fanoušci budou jásat, že mají svého Doctora i v knižní podobě. Pro ty ostatní se bude kniha jevit jen jako úsměvná a mnohdy povznášející, v další chvíli také šílená a chaotická.
Mnohé pasáže se hodí spíše přepsat do podoby scénáře pro jednu z epizod. Jsou tak technické, že by se hodily převést do audiovizuální podoby. I tak lze však Závoj smutku, který univerzum Doctora Who jen doplňuje o příběh, jenž nebude zfilmován, doporučit. A to i těm, kteří seriálu nepřišly na chuť. Jedná se totiž o vtipné vyprávění o jednom šílenci, který zrovna zachránil svět.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Jota.

Knihu lze koupit v e-shopu nakladatelství Jota.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »

1 komentářů:

komentářů
23. října 2014 v 7:21 delete

Kniha bola fajn, ale preklad bol podľa mňa absolútne príšerný. Ale Doctor bol úžasný tak ako vždy... teda väčšinou :)

Reply
avatar